RSS Feed

Hosszú háborúi – sokadik felvonás

Regös István - 2018. 08. 12. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hosszú háborúi – sokadik felvonás

Már 2016-ban foglalkoztam Hosszú Katinka ügyeivel, bajaival, harcaival. Akkor egyes számban írtam Hosszú háború címmel. Igaz, nem hittem volna, hogy ilyen hosszú lesz. Hosszú Katinka abban az időben fent trónolt az úszóvilág tetején. A trónszékről lenézve sajnos, néha úgy tűnt, lenézi a farvizén úszkálókat a medencében. Volt olyan időszaka, amikor különcködött és diktált.

Katinka nagyhatalmú úszószövetségi vezetőnek is volt képes nekimenni, és azt hihette, hogy ez mindig így lesz. Hála istennek, már akkor is olyan sikereket ért el, hogy nem érzékelte az ellendrukkerek rosszindulatát. Amerre járt és ahol rajtkőre állt, kamerák tucatjai lesték minden mozdulatát, rögzítették és továbbították mondatait. Ez akkoriban volt, amikor morc, komolykodó képpel tépett össze egy tizenkétmilliós szerződést. Sokaknak nem tetszett. Nekem sem, de a sikerei őt igazolták.


Megszerezni, megvédeni

Kedves Olvasóimmal együtt tudom, kevés rövidebb életű dolog van a sikernél. Nagyon sokat kell küzdeni, nyelni, szenvedni, lőni és visszalőni ahhoz, hogy valaki felérjen a csúcsra. Ennél csak megtartani nehezebb a sikert. Till Eulenspiegel, a németek legendás nemzeti hőse azt mondja, azért szereti sokkal jobban, amikor felfelé mászik a hegyen, mert tudja, hogy a csúcsról sokkal könnyebb lejönni, mint felmenni. Viszont, ha lefelé halad, tudja, hogy nemsokára újra kezdheti a csúcsok meghódítását és az bizony fárasztó. Mindezt jó időben megtanulni, mert legfáradékonyabb tulajdonságunk a feledékenység. Hiszen a hála mindazok tartós szeretete, akik részt vettek sikereink elérésében, és akik ne csak addig legyenek fontosak, amíg szükség van rájuk. A feledékenységnél csak egy valami rosszabb, ha a korábbi szurkolók a sportoló ellen fordulnak, és ha nem jönnek a sikerek, sarat dobálnak rá. 


A siker hatalma

Nem szeretném, ha félreértenének! Hosszú Katinka elég hosszú ideig kihagyta az edzéseket, mert mint oly sokan, ő is megküzdött családi gondjaival és még nem sikerült megnyernie a saját maga ellen folytatott háborút sem. Mindennek ellenére Katinka akkor nyert és annyiszor, amikor és ahányszor csak akart. A mai világban ugyanis nincs helye egy másodpercnyi kihagyásnak sem, mert különben oda a dicsőség. Az ötven méteres gyorsúszásban például faltól falig nem vesznek levegőt a versenyzők. Aki ilyenkor csak egy pillanatra is felkapja a fejét, mert elfogyott a levegője, az könnyen lemaradhat. Katinkát a Magyar Úszó Szövetség először hat számban nevezte a glasgow-i Európa-bajnokságra, ő azonban hármat visszamondott, mert csak a legjobb számaiban kívánt elindulni.


A harc motiválta

Megkezdődtek a versenyek, és már az első számban nem került dobogóra, igaz, néhány század volt csupán a különbség. Aki akkor figyelte Katinka arcát, azt láthatta, hogy szörnyű feszültség tükröződött rajta. Mintha hiányzott volna belőle a tőle megszokott katinkás elszántság. Inkább volt dühös, mint lelkes sportoló. Aztán a váltóban sem ment neki jól, romlottak az esélyei, de a hosszú háborúk rombolásai meglátszottak az arcán. Itt-ott azt lehetett hallani, hogy miért volt olyan nagyszájú? Utálom ezeket a hangokat! Egy olyan fantasztikus képességű úszó, mint amilyen Hosszú Katinka, aki mázsaszámra gyűjtötte az Európa-bajnoki, világbajnoki, olimpiai arany-, ezüst- és bronzérmeket, az nem érdemli meg, hogy nehéz időkben ne álljunk mellé. Nem vagyok jós, de tudom, hogy az igazi nagy emberek - és ez a sportra különösen érvényes - a legmélyebb gödörből is képesek visszajutni a csúcsra. Glasgow-ban Katinka csak azért is Európa-bajnokságot nyert. Győzelme bizonyíték arra, hogy korai bántani, elfordulni tőle.


Legyőzni önmagunkat

Hosszú Katinka elsősorban önmagával vívja meg nagy háborúját. Már tudja, hogyan kell elhárítani a támadásokat, miként kell elfordulni az álnokoktól, és nagyobb tételben fogadnék arra, hogy hatalmas sikereket arat még. Talán jobban lesz képes méltányolni, hogy odaadó, lelkes csapathoz tartozik, és örömet jelent majd neki, hogy egyre több tehetséges fiatallal edzhet együtt. Sőt, mi több, együtt nevessen és sírjon velük. Magányos harcosként minderre kisebb az esélye. Van egy híres, latin mondás a sikerről: „Sic transit gloria mundi”, magyarul: „Így múlik el a világ dicsősége”. Biztos vagyok benne, hogy Hosszú Katinka jól tudja, a szerencse forgandó, és nem mindegy, ki forgatja.


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ