RSS Feed

Hitturmix és bivalytejes pizza

Csontos Tibor - 2018. 08. 20. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hitturmix és bivalytejes pizza

A Vatikánban jól ismerik a pápai méz és a pápai lekvár fogalmát is, sőt az érseki rangú főalamizsnás beosztás sem ismeretlen arrafelé. Közismert, hogy Ferenc pápa egyik kedvence a bivalytejből készült pizza sárga koktélparadicsommal és a világ leghíresebb argentinjának olykor Rómában dolgozó argentin szakácsok készítik el másik kedvencét, az argentin gasztrokultúrát jelentő marhahúsos tésztabatyut. A pápának különleges a viszonya az étkezéshez, az egyik homíliájának címe például: Akár a nagymamám fánkja.

Az étel nem tréfa! Gyakran hallják ezt Ferenc pápától a környezetében élők, akik persze tudják, hogy az argentin Jorge Mario Bergoglio élelmiszervegyésznek tanult, mert édesapja szerint ez a szakma felelt meg legjobban elsőszülött gyermeke lelkületének. Az olasz származású és Argentínában letelepedett vendéglős nagyszülőktől és a remekül főző édesanyjától, Reginától a kis Jorgito sok mindent ellesett a konyhában, ahol, miként mondta, " az élelmiszermolekulák ínycsiklandó ízzé váltak". Robert Aborghetti A pápa asztalánál című kötetéből az is kiderül, hogy Ferenc mindig szeretett főzni, gyakran megtörtént például, hogy még Argentína prímásaként ő főzött a vacsoravendég püspököknek, ő szedte le az asztalt és el is mosogatott. Sőt reggelente Buenos Airesben elment cafetitót inni, hogy beszélgethessen az emberekkel. 

Ferenc pápáról az is kiderül, hogy a gasztronómiát nem csupán azért tartja fontosnak, mert "Az utolsó vacsora óta az Egyház fontos dolgai mindig az asztalnál dőltek el", hanem mert 
az emberi kapcsolatteremtés, mi több, a szolidaritás kifejezésének egyik legfontosabb eszköze is. "Azért szeretek leülni a szegények asztalához, mert nemcsak az ételt, a szívüket is megosztják. A tehetősek sokszor csak az ételt osztják meg" - idézi Aborghetti a pápát, aki egyszer ezerötszáz hajléktalant hivatott meg a főalamizsnással pizzavendégségbe, sőt szíriai menekült családok tagjaival is elköltött egy egyszerű menüt. Olykor pedig briósra hívja a svájci gárda tagjait, kávé nélkül, ő ugyanis az uzsonnakávéját kávéautomatából issza.

A pápa cseppet sem mellékesen a pápai lakosztály helyett lakhelyén, a Szent Márta Ház menzáján étkezik. Melynek konyhájára egyszer betérve arra kérte a szakácsnőket, ne öntsék ki a cikória főzővizét, ő majd megissza, mert finom és egészséges. Hozzátéve, hogy ha lehet, mindig hasznosítsák a maradékokat. Máskor pedig betért a vatikáni dolgozók menzájára, beállt a pénztár előtti sorba, a pénztáros pedig nem merte odaadni neki a számlát...

Rendhagyó és nem kevés gasztronómiával ízesített kötet született, amely újabb magyarázat arra, miért is olyan népszerű az elsősorban az egyszerűségével hódító Ferenc pápa, aki persze ma már nem szakácskodik, hajnali négykor kelél, beágyaz, imádkozik és munkához lát. (Ha szakácskodna, az asado nevű jellegzetes argentin ételben - sült marhaoldalasban - továbbra is verhetetlen lenne.) A hétköznapok pápájának rendkívül rokonszenves portréja rajzolódik ki e vatikáni gasztronómiai bédekkerből, mondanám, hogy ajánlott olvasmány lehetne mai, szolidaritáshiányban szenvedő hatalomtechikusoknak, de nem mondom, úgysem akarnák megérteni a fánk hasonlatot, ami a hazugságról szól. A fánk ugyanis kívülről fel vagyon fújva, belül pedig üres. Ám idézhetnénk a pápa asztala mellől származó kívánalmat: " Van például narancsturmix, almaturmix, banánturmix. Hitturmixot ne igyatok, mert a hitet nem szabad higítani!' 

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ