RSS Feed

Csak az ásó és a kapa hiányzik

Dalia László - 2018. 08. 13. 8:00:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csak az ásó és a kapa hiányzik

A Kisvárda és a Puskás Akadémia is rosszul kezdte a bajnokságot, bár korai még három forduló után temetni egy csapatot, de van olyan is, mint a DVTK edzője, aki már most kijelentette, hogy szeretnék elkerülni a kiesést. Persze, vereség és vereség között is van különbség, s ez éppen a Kisvárdánál és a Felcsútnál látszik igazán.

A magyar foci jelenét és jövőjét is modellezhetnénk e két vidéki csapatnál. A Kisvárda viszonylag könnyedén jutott fel az NB I-be, de annyira készültek az OTP Ligára, hogy össze-vissza vásároltak. Állítólag a szakmai igazgató beutazta a fél világot és leszerződtetett mindenkit, aki megállt a lábán. Nem volt nehéz dolga, hiszen megannyi brazil, ukrán, szerb, román kallódó játékos vár arra, hogy legalább egy magyar csapat szerződtesse őket, hiszen itt gyenge a bajnokság, a fizetés viszont több, mint bármelyik környező országban. Nos, Kisvárdára bizton számíthattak, így a vasárnapi kezdőcsapatban mindössze két magyar volt. Ki is kaptak az Újpesttől, immár harmadszor hagyták el vesztesen  a pályát és a játékukban ezúttal sem fedezhettünk föl semmi tervszerűséget,. sőt még biztatót sem. Pedig két forduló után kirúgták a vezető edzőt, de úgy látszik, nem ő volt a gyenge láncszem.Azon már nem is elmélkednék, hogy a Kisvárda mindennel szembe megy. amit az MLSZ szeretne, s a magyar foci javát szolgálná. Egy keleti végekről való kiscsapatnak épp az lenne a dolga, hogy újabb és újabb ifjú tehetségeket dobjon mély vízbe. Persze, minek is, pénz van, össze lehet vásárolni boldog boldogtalant, az edzőket két hetente ki lehet rúgni. És ki fogja elszámoltatni a szakmai igazgatót?

Felcsúton más a helyzet. Ugyan eddig csak egy pontot szerzett a csapat, de most az MTK ellen is nagyot küzdöttek, s ezúttal még szerencséjük sem volt.Igaz, az edzőjük az a Benczés Miklós, aki először feljuttatta a csapatot az NB I-be, csak aztán nagyobb neveket szerettek volna a kispadon látni. Egyikkel sem ment jobban, sőt egyszer ki is estek. És legutóbb is, Pintér Attila edzősége alatt rengeteg külföldit láttunk a pályán, de egyetlen akadémistát sem. Ez megcsúfolása volt az egész felcsúti rendszernek, hiszen az mégiscsak akadémia lenne, hatalmas tao támogatással. Benczés visszatért az alapokhoz, a Felcsút gólját a 17 éves Kiss Tamás szerezte. Bár más csapatok is így gondolkodnának, s ne arra kéne várnunk, hogy Szoboszlóit és társait külföldön befuttassák. Én még emlékszem, hogy Albert, Bene és mások 17 évesen már bemutatkoztak az NB I-ben. Ma a magyar és nálunk dolgozó külföldi edzők csak az eredményeket hajszolják, elfelejtenek csapatot építeni, s ha elébük kerül egy közepes külföldi csapat, akkor már ki is zúgtak a nemzetközi kupából. A Sevilla ellen küszködő újpesti játékosokat megtapsolta a meccs végén a Megyeri úti publikum, de fölöttébb kínos volt látni a különbséget a spanyol és magyar középcsapat között.

Minden elismerésem Csányi MLSZ elnöké, hogy még nem adta fel a magyar foci feltámasztását. Ám attól tartok, előbb lesz az OTP a világ egyik legnagyobb és legértékesebb bankja, minthogy egy magyar klubcsapat bekerüljön a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga csoportkörébe. Hiába van pénz, paripa, fegyver és még stadionok is, ezt a posványt nem sikerül maholnap felszámolni. Semmi sem stimmel, piacról meg nem is akarnak hallani a klubok. A játékosok éhen halnának, ha a jegybevételből kapnának fizetést. A szórakoztató ipar pedig úgy működik mindenütt a világon, hogy ha nincs néző, akkor az előadót többet nem hívják, mehet kapálni.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ