RSS Feed

1954 - egy régi vébé emléke

Mogyorósi Géza - 2018. 07. 12. 8:03:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

1954 - egy régi vébé emléke

Nyugat-Európában rengeteg család - hotel, kemping, iskola, sportklub stb. - a svájci foci Vb miatt vásárolta meg legelső, méregdrága tv készülékét. Kilenc évvel a háború pokla után mi magyarok főleg a rádió mellett buzdíthattuk Puskásékat - Szepesi György hangját mindenki ismerte az éterből!

Mielőtt a múltba révednék, megjegyzem, hogy az oroszországi labdarúgó Vb-n, akárcsak a nemzetközi, avagy Bundesliga meccseken itt Berlinben a legszívesebben Béla Réthy német nyelvű kommentálásában élvezem a gólparádét. Igaz más, mint a Szepesi, de nagyon jó! Még humora is van! {A koreai team és a bénázó németek jobbára unalmas meccse közben megjegyezte, hogy „ez nem lassított felvétel, így játszanak...” Túl a 90. percen kétszer is megrezegtették a colos Neuer hálóját az ázsiai fiatalok, az aktuális világbajnokok pedig hazahúztak. Stoplis tragédia.}  Ráadásul akkor sem jön zavarba Béla, a profi tévés, ha például egy olimpián magyarul, portugálul, angolul kell interjút készítenie... Na, de történelemórát ígértem!

Bizonyára a kedves Olvasó is tudja, hogy a mi (cseppet sem vidám) Rákosi-korszakunkkal párhuzamosan - röviddel a west-germán tömegturizmus és VW Bogár őrület előtt - tört ki a lakásmodernizálási-bútorvásárlási láz és a rádió-lemezjátszó-tv beszerzési mámor az NSZK-ban. Noha próbajelleggel, már az 1936-os berlini olimpia idején volt televíziós sportközvetítés a stadiontól távoli, moziszerű termekben, az igazi áttörést az 1954-es svájci foci világbajnokság hozta meg. 

A vesztett háború poklából felocsúdó kettészakított német népet, egy nemzetté olvasztotta össze a berni döntő. Melyben – némi bírói segítséggel –  az 1950 óta verhetetlen Puskásékat 3:2 győzte le a germán válogatott. Milliók szemeláttára. (A magyar sportbarátoknak kevés kivétellel Szepesi György legendás-zseniális rádióközvetítésével kellett „beérniük”…) Azóta is a sport és különösen a labdarúgás vonzza a legtöbb embert a képernyő elé Németországban. A drukkerek vigyázó szemüket keletre irányítják e hetekben, midőn egy berlini öregúr – hallva, hogy magyar vagyok – focink helyzetéről érdeklődve azt mondta: „Grosics, Búzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás...” Nekem csupán Öcsi bácsi és Hidekúti neve ugrott be. Hiába, kánikula van a Spreenél!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ