RSS Feed

Zsidó múzeum nyílik Marosvásárhelyen

mti - 2018. 07. 03. 17:18:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Zsidó múzeum nyílik Marosvásárhelyen

Berendezték és hamarosan a közönség előtt is megnyitják Marosvásárhelyen a zsidó múzeumot, ahol elsősorban az erdélyi város történelmének egy szeletével, a zsidó közösség múltjával ismerkedhetnek meg a látogatók - adta hírül kedden a Krónika című erdélyi magyar napilap.

    A múzeumot az egykori Iskola, ma Aurel Filimon utcában, a zsinagóga melletti, a zsidó hitközségnek is otthont adó földszintes épületben rendezték be.
    A közgyűjtemény egyebek mellett tóratekercseket, könyveket, rabbiviseletet, családi fényképalbumokat, lakberendezési tárgyakat, marosvásárhelyi hírességek portréit sorakoztatja fel.
    Dub László hitközségi elnök a lapnak elmondta: július 15-től lesz látogatható a múzeum, amelynek berendezését Karácsony István történész, a Maros Megyei Múzeum munkatársa tervezte meg.
    Belépéskor az előtérben korabeli fényképfelvételek kinagyított mása fogadja a látogatót, valamint az egykori náznánfalvi zsidó imaházból megmentett, héber feliratú deszkadarab. Mint az elnök elmondta, a budapesti zsidó múzeum kölcsönözte az értékes relikviát. 
    A múzeum két helyiségének egyikében egy lakásbelső berendezései láthatók. Az egyik üvegtárlóban a holokauszt idején elhurcoltak tárgyai közül helyeztek el néhány darabot.
    A múzeum falain felnagyított fényképek jeles marosvásárhelyi vagy Marosvásárhelyhez kötődő zsidó személyiségeket ábrázolnak: a sörgyáras Bürger Albertet, Harag György rendezőt, Antal Pál bábszínház-alapítót, Kovács György színművészt, Izsák Márton szobrászművészt, Salamon Ernő költőt és Ligeti Ernő zeneszerzőt. 
    A múzeum külső, udvari falán az a márványtábla kapott helyet, amelyre az 1944-ben elhurcolt és meggyilkolt iskolások, tanítóik, tanáraik nevét vésték és az egykori zsidó iskola egyik osztálytermének falán volt látható.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ