RSS Feed

Tom Waits-dalok a Braindogstól

mti - 2018. 06. 30. 13:24:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tom Waits-dalok a Braindogstól

A világhírű amerikai dalszerző-énekes, Tom Waits dalai hangzanak el július 18-án az óbudai Kobuci Kertben a művész előtt tisztelgő hazai formáció, a Braindogs előadásában.

Örömzenélésként indult, de azóta is, amikor lehet, összeállnak, hogy eljátsszák annak a dalait, akit mindannyian csodálnak. A hazai koncertélet legnagyobb nevekből álló tribute-zenekara, a Braindogs tagjai nem úgy akarják előadni a számokat, ahogy azt Tom Waits tenné, hanem mindenki beleteszi saját stílusát és személyiségét - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban. 
    Amerika egyik legegyedibb hangú énekes-dalszerzőjének melankolikus, lerombolt romantikát sugalló világának összetevői az ironikus és költői dalszövegek, az olykor extrém, ám minden teatralitást nélkülöző hangszerelés, a megismételhetetlen stílus és mozdulatok. Kevés olyan zenész van, aki ennyire sokféle stílust és hatást képes volt szintetizálni, mint ő. A most 69 éves Tom Waits első lemezein, a hetvenes években még a dzsesszes elemek domináltak, majd alternatív és folk kategóriában is Grammy-díjat nyert. Hatása a mai napig rengeteg előadónál érezhető.
    "Igazi örömzene, olyan, mintha mi magunk is közönség lennénk. Mintha én is rajongó lennék. Ha csak rágondolok a Braindogsra, már mosolyognom kell" - fogalmazott korábban a zenekar egyik tagja, a brit Ian Siegal, akiről maga Tom Waits is elismerően nyilatkozott, amikor az egyik lemeze a kezébe került.
    A Braindogs nevét Tom Waits 1985-ben megjelent albuma, a Rain Dogs nyomán választotta. A zenekar egyszeri tisztelgésként indult 2004-ben, amikor Tom Waits 55. születésnapján léptek fel az A38-on. A koncertnek olyan elsöprő sikere volt, hogy azóta évente többször is megismétlik.
    A csapat tagjai mindannyian jól ismert zenészek. A londoni Ian Siegal több kritikus szerint is az egyik legtehetségesebb fehér soul-blues énekes, az osztrák gitáros-énekes, Ripoff Raskolnikov a kelet-európai blues kortárs alakja. Varga Livius (ütőhangszer, ének) a Quimby és A Kutya Vacsorája oszlopos tagja, a mindenféle hangszeren játszó és éneklő Frenk (ex-Hiperkarma) saját zenekarát vezeti és a Budapest Bárral lép fel, Varga Lacát a legtöbben szintén a Hiperkarma basszusgitárosaként ismerhetik, Nagy Szabolcs pedig az egyik legjobb hazai blues zongorista.
    Bár a szintén Braindogs-tag, a quimbys Kiss Tibor július 18-án kivételesen nem lesz ott a koncerten, az ő ajánlásával a holland T-99 frontembere, Mischa den Haring csatlakozik a bandához.


Fotó: e78.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ