RSS Feed

Gera búcsúja

Dalia László - 2018. 06. 30. 8:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Gera búcsúja

Gera Zoltán 40 éves koráig szeretett volna játszani, de most 39 évesen belátta, hogy a teste már nem bírja a fizikai megterhelést és ahogy ő mondja, nem akarta megvárni, hogy lekiabálják a pályáról. Az utóbbi évek legjobb magyar játékosa, aki tíz évig játszott a Premier League-ben, jó példát mutatott a srácok előtt, s azt tartja,"ahogy a pályán nincs elveszett labda, úgy nincs elveszett élet a fociban sem..."

Messziről jött a pécsi fiú, még droggal is mérgezte magát, de aztán rátalált Jézus Krisztusra, aki megmentette az életét, mert ahogy Gera fogalmaz "nélküle nemhogy futballista, de normális ember sem lehetne". Úgy mesélte, ha 16 évesen nem találja meg Istent, akkor most valószínűleg bűnöző lenne. Kipróbálta a drogok különféle fajtáit, dohányzott, ivott. A bandájával együtt lopott és betörésen is érték. Édesapja egy játékteremből vitte el istentiszteletre. Később a Hit gyülekezetben ismerte meg feleségét is.

Amikor 2004-ben kiszerződött Angliába, a West Bromwach Albionhoz, senki sem gondolta, hogy tíz évig bírja a hihetetlen gyűrődést. Holott a sérülések sem kímélték. Kétszer szakadt el a keresztszalagja és egyszer a bokája is eltört. Mindháromszor visszatért a pályára. 2009-ben a Fulham-Hamburg Európa Liga-elődöntőn az övé volt az a gól, ami az angolok bejutottak a döntőbe. Az index újságírója tudósított róla, hogy a meccs után a londoni metrón is Gera nevét skandálták a szurkolók és mindenkinek fizettek egy sört, aki magyarnak vallotta magát. Ő az utolsó magyar, aki nemzetközi kupadöntőben szerepelt, csapatát csak a az uruguayi Forlánnal és az argentin Agüeroval felálló Atletico Madrid győzte le.

Gera pályája nyílegyenes volt, s egyelőre egyetlen magyar játékos sincs, aki a nyomába érhet. Mert hát láttunk hasonló tehetséget, aki a pályán vagy a pályán kívül elpazarolta a tehetségét. Gera élete megérne egy filmet, de talán nem lenne elég izgalmas, hiszen miután megtért, minden porcikájával a focit szolgálta.Persze, sokféle hit és sokfelé út van, ám túl kevesen olvassák el Pelé önéletrajzát vagy azt a cikket, amelyben a minap Ronaldo játékostársai mesélték, hogy a sztár minden idegszálával győzni akar, akár pingpongról, akár lábteniszről legyen szó és otthon sem eszik mást, csak salátát és csirkehúst.

Gera foci, játék iránti alázata és szorgalma minden srácnak jó sorvezető lehetne, de nálunk mintha a hatalmas gázsik, a tetkók és a színezett sérók vinnék a prímet. Nem is tudunk ötven éve kikecmeregni a gödörből.Gera edző lesz, gyerekeket szeretne tanítani. Talán ha több tucatnyi Gera lenne, a mi srácaink is megtanulnának egyszer focizni.
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ