RSS Feed

A horvátok táncolták a tangót

Dalia László - 2018. 06. 23. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A horvátok táncolták a tangót

A horvátok látszólag könnyedén verték az argentinokat, a 3:0 is ezt sugallja, de a pályán kőkemény meccset vívtak. Olykor durvaságig fajultak az ütközések, minden játékos odatette magát, nem húzták vissza a lábukat. A jobb csapat győzött, de egy pillanatig sem engedhettek ki, mert az argentinok ott loholtak a nyomukban. A világbajnokság egyik legjobb láttuk, s az nem az argentin volt.

Az argentin csapat, amelyet számomra érthetetlenül, az egyik esélyesként harangoztak be, erőlködött, de ezen az estén semmi esélye nem volt. A csapat kiöregedett, s különösebb szenvedély nélkül szállt be. Persze, egy gyengébb válogatott ellen, mint a magyar, ennyi is bőven elég lett volna. Talán Nigéria ellen is betuszkolnak legalább egy gólt, és akkor még tovább is juthatnak. A játékosok többsége elmúlt harminc, többségük jól lakott, kupákat, bajnokságokat nyert, és a szövetségi kapitány sem volt képes őket feltüzelni. Jorge Sampaoli, aki volt már chilei szövetségi kapitány és a Sevilla edzője is, a mérkőzés alatt a pálya szélén gyalogolt oda-vissza, több kilométer lehetett a lábában, mint Messinek, de ez sem segített. A tehetetlen düh a végén már arra sarkallta a dél-amerikai játékosokat, hogy durván kaszáljanak, Otamendi a földön fekvő horvátba rúgta a labdát, s szerencséjére a a bíró volt az egyetlen a földkerekségen, aki ezért nem állította ki. Az 1978-as világbajnokságon, ahol a nyitómeccsen a bíró ellenünk fújt, Törőcsik és Nyilasi nem viselkedett ilyen durván, mégis kiállította őket. Azt a vébét egyébként Argentína nyerte.

Horvátország ünnepel, s az egész világ bravúrról ír, pedig ez a csapat csak játszott. Modric világklasszis, s ezt most is igazolta.Miközben mesteri gólt lőtt, az egész pályán csúszott-mászott,  nem ismert elveszett labdát. Igaz, a Real Madridnak Ronaldo mellett éppen a horvát középpályás a legnagyobb sztárja, nélküle, ahogy a Barcelona eddig Iniesta nélkül, nem biztos, hogy ilyen jó csapat lenne. És pályán volt Rakitic, Mandzukic, Kovacic, Rebic, Lovren és Vida is. Remek csapat, csak a spanyolokhoz, portugálokhoz hasonlítható intelligenciával, technikai tudással. Ez is egy külön erény, hogyan képes együtt játszani hat-hét világsztár, alázatosan, mindent alárendelve a csapatnak. Nincs egy hete, hogy azt írtam, az MLSZ vezetőinek, s a magyar klubcsapatok tulajdonosainak, sportigazgatóinak érdemes volna 300 kilométert utazni. Zágráb itt van a kertek alatt és mennyi mindent lehetne tanulni a Dinamo Zagreb utánpótlás iskoláján. Ej ráérünk arra még, mondaná Pató Pál úr és milyen igaza volna, amikor a gazdag magyar akadémiákon azon is lehet vitatkozni, hogy a francia vagy a német modell jobb.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ