RSS Feed

Professor emeritus Vitray

Csontos Tibor - 2018. 06. 25. 8:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Professor emeritus Vitray

Professor emeritus címet kapott Vitray Tamás a Színház- és Filmművészeti Egyetem minapi tanévzáró ünnepségén. Az emeritus, azaz kiérdemesült kifejezést is tartalmazó címmel a nyugdíjba vonult professzort illetik, odaítéléséről minden alkalommal az egyetemi tanács vagy szenátus dönt. Persze, azt már évtizedek óta tudjuk, hogy Vitray Tamás a műfaj professzora, aki okította is a televíziózás mesterségét a színiakadémián. Tehette is, hiszen miként írta: "Veszettül szerelmes voltam a szakmámba!".

Foglalkozása: a neve. A színházi rendezőnek készült Vitray Tamás hatvan éve televíziózik, ennyi ideje szedi a gyógyszert, amit televíziózásnak hívnak. Embermeséi, köztük az Ötszemközt, a Csak ülök és mesélek műfajt teremtettek, műsoraiért harminchét nívódíjat kapott, huszonegy olimpiáról negyvenhat aranyat közvetített, írt tíz könyvet, a Magyar Televízió Örökös Tagja, Kossuth-díja, Pulitzer-emlékdíjas, Prima Orimissima-díjas. De hát, miként mondta volt egyszer, az elismerések, a kitüntetések mögött a mesterség is ott van. Vitray mindent tud a televíziózásról, mindig is azzal foglalkozott, amit szeret, ha úgy tetszik, mindig is a televíziózás elkényeztetett gyermeke volt. Augusztus 5-én lesz hatvan éve annak, hogy először szerepelt a televízióban.

A Népstadionból jelentkezett be, ahol az amerikai atlétaválogatott szerepelt. A 162 centiméter magas Vitray egy 198 centiméter magas amerikai atlétával készült interjúra, amikor az operatőr megjegyezte, ha közelit ad róluk, a riportert nem látják majd a nézők. Vitray pedig felállt egy sámlira, amit meg is mutattak a nézőknek. 'Így lett a sámli a pályám védjegye" - idézte egyszer a kezdeteket. A pályája pedig úgy folytatódott, hogy miként a Morzsabál című könyvében írta, olyannyira lett veszettül szerelmes a szakmájába, hogy legszívesebben az ágyát is bevitte volna a Magyar Televízióba, s ha kellett volna, ott is lakik. A mániája volt a televíziózás, de hát mi is veszettül szerelmesek voltunk mindabba, amit a képernyőn művelt. Mert lett légyen az sportközvetítés, interjú- vagy showműsor, mindig önmaga volt. Ez a televíziózás iránti szerelem azonban Vitraynál ugyanúgy elmúlt, mint többségünknél. 

És az idén novemberben lesz nyolcvanhat éves, életét futópályához hasonlítva azt mondja, elérkezett a célegyenesbe. Életét, amely bővelkedett szerencsében és amely foglalatát adta professzionálisan művelt mesterségének, a televíziózásnak. Hosszú éveken keresztül tanított televíziózást. Már 1977-ben oktatott stúdiógyakorlatokat a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahová Várkonyi Zoltán, az akkori rektor hívta meg. Majd némi szünet után tizenhét évig tanított ugyanott - a színiakadémia idővel egyetem lett - akkor már televíziós szakon. Nála tanult például Holló Márta, Máté Kriszta, Batiz András, Kolosi Péter. A régi, értékközpontú televíziózás képviselőjeként, másfajta értékeket közvetítő kereskedelmi televíziókhoz kerülő fiatal riportereket, szerkesztőket, műsorvezetőket készített fel a szakmára. Elismeri, hogy a mai huszonéves Vitray Tamásnak nem lenne helye a televíziózás mai világában, hiszen másféle televíziós iskolát képvisel, s persze, az ő idejében a televíziózás funkciója is egészen más volt. 

Vitray Tamást mindig is elfogadták. Néhány éve egy felmérésben arról kérdezték az embereket, ki az a közéleti szereplő, akit ismernek és akiben megbíznak. Vitray Tamás a százas lista előkelő, harmadik helyére került. A megkérdezettek negyvennégy százaléka közölte, hogy nagyon megbízik Vitray Tamásban. Mi más ez, ha nem egy pálya hitelességének elismerése? 

Fotó: nepszava.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ