RSS Feed

Tudós ország – kell egy csapat!

Regös István - 2018. 06. 17. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tudós ország – kell egy csapat!

Köztudott, ha létezik téma, amihez mindenki ért, amiben mindenki tudós, az a foci. Férfiak, nők egyaránt tudják, hogyan kellene megreformálni a magyar futballt. Gondolom, azok is értenek hozzá, akik sok pénzért felelnek a zöld gyepen történtekért. De ez esetben az a szó, hogy felelnek, már annyira lejáratott, annyira komikus, hogy inkább sírni lehetne a hallatán, mint röhögni.

Évtizedekkel ezelőtt már egy Végh Antal nevű kitűnő író könyvet szentelt e témának Miért beteg a magyar futball? címmel. Halálpontos diagnózist állított fel és akkor folytassuk orvosi nyelven, még a terápiát is előírta. Ezután legalább öt tucat követője akadt, az újságírók begerjedtek a könyve olvastán és mindenki megírta a maga Miért beteg a ….? ide vonatkozó eposzát. Egy sem akadt közülük, miként a walesi bárdok között sem, aki képes lett volna akár pénzért, akár seggnyalásból egy jó szót, egy dicsérő jelzőt, egy pozitív mondatot leírni. 

Csak a focit hagyjátok békén!

Azóta, Tisztelt Olvasóim, ünnepélyesen, büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, sok minden megváltozott. Sajnos, már nem csupán beteg a magyar futball, hanem hosszú évek óta folyamatosan lélegeztetőgépen agonizál. Érdekes haláltusa ez! Mert miközben nálunk a sportág a béka feneke alatt vergődik, addig játékosnak nevezett focistái között olyanok is vannak, akik ötszáz lóerős Ferrari kocsikkal száguldoznak. Egyenként azért sem érdemes írni róluk, hiszen akik nem teljesítenek csapatban, azokat hogyan minősíthetnénk külön-külön is? Mi persze tudjuk! Tudjuk, hogy még a szájuk sem lehet akkora, mint egykoron Puskás Öcsié volt, aki a legenda szerint, fénykorában a magyar válogatott egyik, vesztésre álló nemzetközi mérkőzésén a futballt pénzelő, akkori nagy embernek kikiáltott az oldalvonalon túlra: „Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci!” Miután pedig megkapta a választ, hogy meg lesz a nagy pénz, játékosaink gyorsan rúgtak még vagy öt gólt. Ez a vagány pasas a világ leghíresebb futballistája volt akkor. Most már sokkal inkább érvényes Hofi Géza ezerszer emlegetett mondása: „Ön tud úszni?” Válasz: „Nem! „És ha megfizetem?!” Hiába adna valaki neki pénzt, úgy süllyedne a víz alá, mint egy balta nyél nélkül. Ez a rendszer hosszú évek alatt legfeljebb egy Dzsudzsákot tudott produkálni, de őt is megvették az „emírek”.


Sok kis Déva vára

Ahogy Finnország az ezer tó országa, úgy mi, büszke magyarok nemsokára elnyerhetjük az ezer stadion országa címet. Mert, ha így haladunk, minden stadionra jut egy álfocista és tíz kivezényelt néző. Na, jó, meg a rokonok! Ma már senki sem kérdezi, miért beteg a magyar futball, mindenki tudja, úgy hal majd meg, hogy észre sem vesszük, már régen meghalt. Most már nem bosszankodunk, egyszerűen kiröhögjük a focistáinkat, akik csak az egymillió tetoválásukban és a hülye frizurájukban hasonlítanak a világ vezető futballistáihoz. A játékukat pedig hiába is akarnák lemásolni, nincs hozzá képességük, nincsenek csapataink, az NB I olykor nem haladja meg a megyei első osztályok színvonalát sem. Bármelyik csapat megverhet bármely csapatot, falvak, kisvárosok klubjai játszanak az első osztályban és rendelkeznek új stadionnal, de például, nincs NB I-es csapata Szegednek, Pécsnek, Győrnek, Szolnoknak, Nyíregyházának, Zalaegerszegnek és Sopronnak. Tovább is van, mondjam még? Tényleg, valaki elhiszi, hogy pár ezer lakosú kisközség és kisváros alkalmas a magyar futball feltámasztására? Az egész, úgy, ahogy van, egy röhej!


Van ok a büszkeségre

Ezt az egész elmélkedést is csak azért írtam le, mert amikor végigröhögtem a magyar válogatott legutolsó meccsét Ausztrália ellen, másnap megjelent egy írás Hosszú Katinkáról. Arról a Hosszú Katinkáról, aki dicsőséget dicsőségre halmozva szerzett Magyarországnak jó sporthírnevet. De amikor megkérdezték Wladár Sándor olimpiai bajnok, úszó szövetségi elnököt, hogy milyen a szövetség kapcsolata Hosszú Katinkával, azt találta mondani: „Normális. Nem baráti, de nem is hiszem, hogy annak kell lennie. A legfontosabb, hogy Katinka és a szövetség között újra van kommunikáció.” Egy pillanatra elgondolkodtam, hogyan működik Magyarországon egy sportszövetség? Van egy kiváló versenyző a szakágukban, és ha egyáltalán szóba áll a szakma vezetőivel, ez ma már eredmény? Még egy Ronaldo sem teheti meg, hogy megkérdőjelezze a Real Madrid vezetőségének legitimitását, döntéseit. Mi pedig örüljünk, hogy van egy jó úszónk, és végre szóba áll az elnökkel. Ajjaj, drága, sportszerető barátaim! Maradt-e valaki, aki ezek után még csodálkozik, ha a futballpályán akármilyen eredmény születik? Sándor Pál, Kossuth-díjas filmrendező híres filmjében percenként hangzik el: „Kell egy csapat!”Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ