RSS Feed

Légy boldog, magyar!

Csontos Tibor - 2018. 06. 16. 8:44:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Légy boldog, magyar!

Elgondolkoztató, hogy már a boldogságnak is van globalice kinevezett világnapja, mi persze inkább azon örvendeznénk szívesen, hogy ha a hétköznapjaink lennének boldogok. Annál inkább, mivel a boldogságról készített legfrissebb világtérképen a boldogságialg a hatvankilencedik helyen állunk. Az persze csupán véletlen, hogy a fociválogatottunk sem sokkal marad el ettől a helyezéstől a FIFA világranglistáján, de nem is kell és nem is lehet ezt a futballt a boldogságfaktorok közé sorolni. Mifelénk nem. Bár a boldogságtérképeket tudományos kutatások alapján készítik, számomra csak játék.

Az ENSZ e vizsgálódása szerint Finnország földünk legboldogabb állama, mi sajnos, ebből a szempontból a legkevésbé sem állunk velük rokonságban. Az ezer tó országa lekörözte a többi északi államot, Norvégiát, Dániát, Izlandot, mi pedig az ezer stadion országaként (Regös István leleménye) lecövekeltünk a hatvankilencediken. E rendhagyó világranglistán Ausztria értelemszerűen a tizenkettedik helyen tanyázik, ígéretek szerint 2050 körül mi is ott leszünk, addig leszünk szívesek megvárni, amíg váltjuk őket a világ boldogságtérképén. Az sem meglepetés, hogy Németország jelenleg a 15. ugyanitt, de egy hónap múltán ,az oroszországi labdarúgó végén, lehet, hogy a németek előrébb is rukkolnak. S persze azon sem csodálkozunk már, hogy Szlovákia (39. hely), Szlovénia (51.hely) sőt még Románia (52.hely) is megelőz bennünket. 

Kereshetjük persze az okokat, de a boldog emberektől hemzsegő magyar parlamentben úgyis megmagyaráznák, hogy a kétharmados boldogság egyenlő a nemzet boldogságával. Úgyhogy fogadjuk el a politikát, mint boldogságfaktort! Mert hát mégiscsak van egy saját boldogságtérképünk. Kicsi, kissé éretlen is, de magyar.


A boldogságtérkép elkészítését bevallottan nem oknyomozó kutatásnak szánták, hogy mi miért van. Azt a cseppet sem meglepő összefüggés persze kimutatható, hogy a boldogság elsősorban azon múlik, van-e pénzünk vagy nincs, juj, dehogyis nem boldogít a pénz! Mert ugye, ennek az ellenkezőjét állítja a népi bölcsesség. Sokan azért személyesen is szeretnének meggyőződni arról, hogy a pénz tényleg nem boldogít. A boldogságtérkép szerint a Dunántúlon élnek a legboldogabb emberek. És azt mutatja, hogy a legkevésbé boldog honfitársaink Észak-Magyarországon élnek.
Kiderült az is, hogy az iskolázott emberek egyértelműen boldogabbak. Na most akkor ennek a fényében mi van ezzel a tizenhat éves korig tartó tankötelezettséggel? Friss felmérés szerint hét magyar fiatalból egy nem dolgozik és nem tanul. A kutatás nemek szerint is vizsgálta a boldogság létét. Abban a hazai és a nemzetközi adatok is megegyeznek, hogy a nők boldogabbak: boldogan büszkélkednek gyermekükkel, párjukkal. A nők minden tekintetben jobban kezelik az efféle boldogságtechnikákat. Ami ez utóbbit illeti: van ellenvetés? 

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ