RSS Feed

Bécsi származású volt Jeruzsálem első polgármestere

Eurokomm PR Budapest - 2018. 06. 11. 9:21:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bécsi származású volt Jeruzsálem első polgármestere

Érdekházasságok, a bécsi szalonok mint a zsidó nők emancipációjának központjai és Jeruzsálem első, bécsi származású polgármesterének a munkássága áll a Bécsi Zsidó Múzeum legújabb kiállításainak középpontjában.

Ausztriában a 20. század elejéig teljesen kiszorították a nőket a társadalmi és politikai életből. 1780 és 1938 között a kisközösségi társalgószobák, a Bécsi Szalonok (Wiener Salon) szolgáltak a zsidó nők emancipációjának helyszínéül és a polgári-kritikus civil társadalom információáramlásának új eszközeként. A „The Place to Be. Szalonok, az emancipáció központjai” című kiállítás Fanny Arnstein és Josephine Wertheimstein szalonjait, valamint Berta Zuckerkandl és Eugenie Schwarzwald politikai reformtársalgóit mint kulturális találkozóhelyeket mutatja be. A tárlat a Bécsi Zsidó Múzeum dorotheergasse-i épületében 2018. október 14-ig tekinthető meg. 

1938 márciusában megkezdődött az osztrák zsidóság versenyfutása az idővel – számos zsidó nőnek a külföldi, szolidaritásból kötött érdekházasság jelentette az egyetlen menekülést. Az „Üldözött. Eljegyzett. Megházasodott. Száműzetésbe vezető érdekházosságok“ című tárlaton tizenhárom osztrák-zsidó nő sorsát ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők. Többek között a bécsi „Theater der Courage“ színház vezetője, Stella Kadmon és Alma Rosé hegedűművész életútját mutatja be a tárlat fényképek, hanganyagok, levelek és személyes tárgyak segítségével. A megható női sorsokat és élettörténeteket ábrázoló kiállítás 2018. október 7-ig látogatható a Zsidó Múzeum Judenplatzon található épületében. 

A Nagyvázsonyban, zsidó családban született Teddi Kollek (1911-2007), aki nevét a cionizmus atyja, Herzl Tivadar után kapta, 1965 és 1993 között volt Jeruzsálem városának polgármestere. A Bécsben nevelkedett izraeli politikus nagyívű munkásságával páratlan lenyomatot hagyott a 20. századi szent város modern arculatán. A polgármester 28 éven át tartó hivatali ideje alatt a vallásilag sokszínű város békés együttéléséért küzdött. Mindemellett a nevéhez fűződik még a nemzetközileg is elismert Izrael Múzeum és a Jerusalem Fundation megalapítása is. A „Teddy Kollek. Jeruzsálem bécsi származású polgármestere” című tárlat 2018. november 25-ig tekinthető meg a dorotheergasse-i épületben.


The Place to Be. Salons als Orte der Emanzipation
Jüdisches Museum Wien, 1010 Bécs, Dorotheergasse 11. 
2018. május 30. - október 14. 

Verfolgt. Verlobt. Verheiratet. Scheinehen ins Exil
Jüdisches Museum Wien, 1010 Bécs, Judenplatz 8. 
2018. május 16. – október 7.

Teddy Kollek. Der Wiener Bürgermeister von Jerusalem
Jüdisches Museum Wien, 1010 Bécs, Dorotheergasse 11. 
2018. április 11. – november 25.
http://www.jmw.at/ 


Fotó: Votava/PID
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ