RSS Feed

I Love Africa

Dalia László - 2018. 06. 11. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

I Love Africa

A képlet roppant egyszerű. Van egy kozmetikai világcég, amelynek örököse egy 2 ezer lelkes falu polgármestere, nagy barátja a művészeteknek, s nem mellékesen szeretne a bretagne-i településnek hírnevet szerezni, tehát alapít egy fotó fesztivált. Az Yves Rocher alapítvány immár a 14. fesztivált rendezi La Gacillyben és most lett egy kistestvére az auszriai Badenben.

Baden a leghíresebb osztrák fürdőváros, ismert a kaszinójáról, Beethoven három éven át itt nyaralt, s dolgozott a IX. szimfóniáján (1821, 1822, 1823) és Ferenc Józsefnek sem véletlenül rendeztek be egy múzeumot. Úgy tűnik, vannak telhetetlen városkák, amelyek nem érik be a monarchiabéli hangulattal, szép épületekkel és hatalmas parkokkal. Megrendezik Európai legnagyobb szabadtéri fotófesztiválját, s a fák között, a tavon, a kávéházak falán, a tűzfalakon és egyáltalán mindenütt, ahol egy talpalatnyi hely van, elhelyeznek fotókat. Afrika költözött be e barokk városkába és mégsem érezzük idegennek. Mert hát a hatalmas poszteren, amelyen a háttérben Nairobi felhőkarcolói látszanak, s az előtérben, a szavannán pedig egy oroszlán néz velünk farkasszemet. A kávéházból alig látszik valami, de a tulaj mosolyog és azt mondja, a nagymamája magyar volt, de ő csak köszönni tud. A fotókkal sincs baja, az oroszlánnal hamar megbarátkozott, hiszen már együtt emlegetik a kávéjával.

Irigylem Badent, meg ahogy néztük a szponzorok listáját, s a magyar fotográfusok kis csapatával azt találgattuk, hány cég támogatna egy hasonló budapesti kulturális attrakciót, szomorúan legyintettünk. Pedig nemcsak a világcégek voltak ott felsorolva, hanem helybeli turisztikai egyesületek, szállodák, éttermek, kávéházak is. Nem is győztük végighallgatni a megnyitón, hogy annyi mindenkinek szót adtak és annyi mindenki dicsérte a másikat. Pedig hát ez is hozzátartozik, illik megköszönni, hogy beálltak a sorba. Jó, az már tényleg túlzás volt, hogy a francia nagykövet politikai beszédet tartott, sőt még zongorázott is. Pedig a francia támogató nem ő volt, hanem a Rocher család.

A tavalyi téma Afrika volt, azt hozták el most Badenbe, s Jacques Rocherre mondom, aki nem maga válogat, hanem az alapítvány kuratóriuma, hogy a déli földteke legjobb fotóriporterei jöttek el. S volt olyan kiállítás is, amelynek alkotója már nem él, tehát Seydou Keita, az afrikai fotók atyja is velünk volt. A lagosi nyomor, a nigériai illegális olajbányászok, a kínai tulajdonú bányában aranyat mosó gyerek, vagy a véres vadászatok épp úgy megrendítőek voltak, mint a texasi milliomosok, akik otthon, nappalijukban dicsekedtek a trófeáikkal és a lelőtt állatok bőreivel. 

A hírek és álhírek áradatában néha abban is kételkedünk, hogy ez nem egy virtuális világ-e. Ez a 2 ezer fotó viszont azt mutatja, amit a minap egy híres világjáró fotóstól hallottunk, hogy a Föld fele még megvan. Induljanak hát el Badenbe, szeptember 30-ig nyitva van az aranykapu, bújjanak be rajta.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ