RSS Feed

Képviselői fizetések: bezzeg a lengyelek!

mti - 2018. 06. 08. 13:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Képviselői fizetések: bezzeg a lengyelek!

A lengyel parlament felsőháza is jóváhagyta csütörtökön azt a törvényt, amelynek értelmében 20 százalékkal csökken a képviselők és szenátorok fizetése.

A száz fős szenátusban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által előterjesztett jogszabályt a kormánypárt 58 jelen lévő képviselője közül 57-en megszavazták, egy tartózkodással. Az ellenzéki Polgári Platform (PO) szenátorai bojkottálták a szavazást, a pártnak csak egy szenátora volt jelen, ő nemmel szavazott.
    A PO szerint a PiS az új jogszabállyal azt akarja leplezni, hogy a Beata Szydlo által a tavalyi év végéig vezetett előző kormány tagjai 37 ezertől 80 ezer zlotyig (2,7-5,9 millió forint) terjedő éves jutalmakat vettek fel.
    Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke április elején bejelentette a képviselői fizetések most megszavazott csökkentését, valamint azt is, hogy a kifogásolt jutalmakat a kormánytagok jótékonysági célokra ajánlják fel. Az alsóház, a szejm májusban szavazta meg az előterjesztést.
    A lengyel képviselők fizetése jelenleg bruttó 10 ezer zlotyt (mintegy 740 ezer Ft) tesz ki. A csökkentés nem vonatkozik majd az egyéb parlamenti juttatásokra, amelyek a fizetés 25 százalékát teszik ki, és nagyrészt adómentesek.
    A jogszabályt még az államfőnek jóvá kell hagynia, majd a hivatalos közlönyben való megjelentést követő második hónap elején, vagyis feltehetőleg még idén nyáron hatályba lép.


kszy \ kigy 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ