RSS Feed

Helmut-Kohl-Platz

Mogyorósi Géza - 2018. 06. 13. 8:00:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Helmut-Kohl-Platz

Tavaly júniusban hunyt el a "német egység atyja", hazánk régi barátja. Helmut Kohl nevét immáron egy tér viseli Rajna-Pfalz szövetségi tartomány fővárosában. Azon persze csodálkozom, hogy sem a belföldi, sem a nemzetközi sajtó nem verte nagy dobra a hírt!

Amekkora port kavart bel- és külföldön, hogy Marx Károly születése 200. évfordulóján, májusban - a Kínai Népköztársaságtól - szobrot kapott Trierben, annyira keveset hallottam Németországban arról, hogy a korábbi bonni kormányfő nevét néhány hét óta egy tér viseli. Az alig 215 ezer lakosú Mainzban, a múlt nyáron meghalt konzervatív államférfi 88. születésnapján avatták fel a Helmut-Kohl-Platzot. A kőhajításnyira a 19. századi Római-Germán Központi Múzeumtól (Römisch-Germanisches Zentralmuseum) tartott ünnepségen nem vett részt Maike Kohl-Richter, a kancellár második felesége. Az 54 esztendős özvegyasszony - és ezzel így volt több, korábbi német kormányfő hitvese is - túl a gyászon sem találta meg hangot a közvéleménnyel/sajtóval. Persze, mint annyi más család tragédiája, a Kohl famíliáé is számos titkot tartogat még.

Az viszont nem rejtély, hogy miért éppen abban a városban kapott teret az "újraegyesítés atyja"? A konzervatív CDU országos vezetőségének már 36 esztendősen tagja lett Kohl. Majd 1969-től a 4 millió lakosú Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnökévé választották Mainzban. Helmut Schmidt (SPD) kancellártól 1982-ben vette át a bonni szövetségi kormány irányítását történetünk hőse. A NATO és a Közös Piac oszlopos tagjának számító NSZK élén a kormányfőcsere generációváltást is jelentett, hiszen a CDU elnöke 12 évvel volt fiatalabb a szocdem Schmidtnél.

Sem Nyugat-Németországban, sem a baráti USA-ban, sem a szocialista táborban nem gondolta volna senki, hogy Kohl személyében egy új korszak névadója került hatalomra. Akinek még örök példaképe, Adenauer rekordját is sikerült túlszárnyalnia. A Kereszténydemokrata Uniót megalapító "öreg" 14 évig, '"nevelt fia" Kohl viszont 16 esztendeig volt kancellár. S micsoda jó, másfél évtized volt ez a 20. század végén! Kohl komoly érdemeket szerzett az 1949-ben kettészakított német állam eggyé olvasztásában. Mitterand és Gorbacsov, Clinton, Mandeala és Orbán egyaránt barátjuknak tartották/tartják a közel 2 méter magas - 47-es cipőt viselt - mackótermetű politikust. Az 1982-től 1998-ig fennálló keresztény-liberális koalíció az egységes Németország létrejöttével (1990) olyan "leckét" kapott, mely a gazdasági nagyhatalomnak számító Szövetségi Köztársaságnak is sok fejfájást okozott. A tolókocsiba kényszerült européer, dr. Helmut Kohl 2017 nyarán hunyt el – szerintem megérdemelte, hogy 88. születésnapján teret nevezzenek el róla! Ja, és kiváncsian várom, hogy mikor lesz Kohl utca a német fővárosban, pláne, hogy - a Berlinhez közeli - Nauenben ma is van még Leninstraße!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ