RSS Feed

Trump nem adhat kegyelmet önmagának

mti - 2018. 06. 06. 19:54:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Trump nem adhat kegyelmet önmagának

Donald Trump elnök nem adhat kegyelmet önmagának - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Paul Ryan, a szövetségi törvényhozás leköszönő republikánus házelnöke. Trump korábbi kijelentésére reagálva. "Senki nem állhat a törvény fölött" - fogalmazott Ryan. Ryan leszögezte: nem hiszi, hogy Trump megteheti ezt, jóllehet, nem tudja pontosan, hogy vajon van-e erre egyáltalán jogi lehetőség.

Az elnök a hét elején egy sor Twitter-bejegyzésben foglalkozott a Robert Mueller vezette különleges bizottság Oroszországgal foglalkozó vizsgálatával, s a többi között azt írta: "megvan az abszolút hatalma" ahhoz, hogy önmagát is kegyelemben részesítse. " 
     "Ahogy azt számos jogtudós is elmondta, abszolút jogom van ahhoz, hogy (elnöki) kegyelemben részesítsem magam, de miért is tennék ilyet, amikor semmi rosszat nem tettem?" - fogalmazott Trump, megismételve, hogy az esetleges orosz befolyást firtató vizsgálatot továbbra is "boszorkányüldözésnek" tartja. 
    Korábban Rudy Giuliani, Trump új ügyvédje azt mondta az NBC televíziónak: elképzelhetetlennek tartja azt, hogy az elnök saját magának megkegyelmezzen, és egy ilyen lépés valószínűleg a hivatalából való azonnali felfüggesztéssel járna. 
    Ryan szerdán kitért a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) keretein belül folyó, Oroszországnak a 2016-os amerikai választási folyamatba történt esetleges beavatkozását feltárni szándékozó vizsgálatra is. Mint mondta: az FBI "pontosan azt tette, amit tennie kellett", amikor mindent elkövetett orosz tisztségviselők és a Trump-kampánycsapat tagjai közötti esetleges kapcsolatok feltérképezésére. A wisconsini politikus ezzel arra a nyilvánosságra került - és vitát kavaró - információra utalt, miszerint az FBI bizalmas informátort vett igénybe, amit Donald Trump úgy minősített: "ügynököt építettek be" a kampánycsapatába. 
    A házelnököt, aki már korábban bejelentette, hogy az év végén visszavonul az országos politikától, az újságírók kérdezték az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) jövőjéről is. Paul Ryan azt hangsúlyozta: "még messze" vannak attól, hogy a törvényhozás ezzel foglalkozzék, hiszen az érintett három ország - az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó - vezetőinek egyelőre nem sikerült megállapodniuk az újratárgyalt egyezmény részleteiben. 
    Közben szerdai amerikai sajtóinformációk szerint a Fehér Ház legalább egy tucatnyi - a CNN hírtelevízió szerint mintegy harminc - újabb kegyelmi kérvény elfogadását készíti elő. Donald Trump a múlt héten részesítette kegyelemben Dines D'Souza konzervatív írót, publicistát, s akkor megemlítette, hogy várhatóan kegyelemben részesíti Rod Blagojevichet, Illinois állam volt demokrata párti kormányzóját, akit 13 évi börtönbüntetésre ítéltek korrupcióért, valamint Martha Stewart üzletasszonyt, akit bennfentes kereskedelemért ítéltek el.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ