RSS Feed

Csak a bátrak félnek

Regös István - 2018. 06. 07. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csak a bátrak félnek

Egy kicsit vulgárisabban ez úgy hangzik, hogy csak a hülye nem fél. Természetesen nem kell bevallanunk azt, hogy valójában mindentől félünk. Egyaránt félünk a sötétségtől és a szikrázó nap fényétől is. A sötétséget úgy háríthatjuk el, hogy gyertyát, mécsest, villanyt gyújtunk. Az erős napfény ellen napszemüveget hordunk, hogy az éles fénytől óvjuk a szemünket.

Tudatunk erősödésével gyarapodik félelmeink száma is. Félünk az éttermekben, nehogy romlott ételt kapjunk, félünk a villámtól, a vihartól és az özönvíztől. A villámot igyekszünk villámhárítóval kivédeni, a vizeket szabályozzuk, mégis tartunk attól, hogy elönti kertjeinket, házainkat. Félünk a betegségektől és attól is, hogy túl sokáig élünk szegényen. Félünk a kutyától, nehogy megharapjon. Félünk a bogaraktól, a pókoktól, a hangyáktól, mindentől félünk, amit csak látunk. Félünk a szerelmünktől, nehogy elhagyjon, félünk, nehogy bántsa valaki gyermekeinket, tartunk a gyorshajtóktól, a lassan hajtóktól, a KRESZ-t sutba dobóktól, félünk a repüléstől, a szomjúságtól, az éhségtől, de legfőképpen a bennünk lévő félelmi központoktól.


A magyar beteg

Mert ugye, mindannyian voltunk betegek, szinte nincs olyan ember, aki nem járt volna orvosnál és már a hozzá vezető úton is félt. Tényleg azt hiszi valaki, hogy csak mi, közemberek félünk? Néha úgy tűnik, hogy a velünk szemben álló fehér köpenyes ember uralkodik a félelmünkön. Miért ne gondolhatnánk ezt? Hiszen bölcs, nagy tudású, azért tanult évtizedeken át, hogy bennünket meggyógyítson. Biztosan azt gondolja, mindannyian gyengék, esendőek, talán gyávák vagyunk, mert lehet ezt úgy is felfogni, hogy csak a gyáva fél. Én egyértelműen azt vallom, hogy istenigazából csak az okos fél. Fél, mert tudja, hogy számtalan veszedelem tarthatja félelemben az emberiséget. Voltam már néhányszor beteg, ez persze nem túl nagy bejelentés. Jelentős műtéteket vészeltem át, és bizony, a szó szoros értelmében nem egyszer rettegtem, vacogott a fogam, a gyomrom ökölnyire szűkült és már többször is megadtam magam, mint illene, a túlvilágnak. De amikor a szike már lendült az orvos kezében, megacéloztam az akaratomat és csak azért is életben maradtam újra és újra. Bizony, féltem ilyenkor, de volt olyan orvos is, aki, mindent megtett azért, hogy a félelmemet eloszlassa vagy tompítsa. A mai napig áldom a nevét. Találkoztam viszont olyannal is, akinek csupán egy munkadarabot jelentettem, és bravúrosan megmunkálta beteg testrészeimet. Több, szívműtétet végző orvost ismerek, akiket egyszerűen csak „karburátorszerelőnek” tituláltam, amikor a szívet új erekkel javították fel. Mindig arra gondoltam, hogy ők az igazi bátrak, mert szinte a teremtés erejével dicsekedhetnek.


Szeresd az orvost, hogy ő is szeressen!

Aztán találkoztam olyan orvosokkal, akik nem foglalkoztak a beteg lelki világával, mintegy jelezve, az nem az ő dolguk, viszont a szakma legjobbjai voltak. Istenem, hányszor mondtam már azt a hasonlatot, hogy ha választhatok egy jó modorú, de rossz pilóta és egy rossz modorú, de nagyon jó pilóta között, az utóbbit fogom választani! Csak azt is mindig hozzáteszem, jobban szeretem, ha a két jó tulajdonság együtt van, a jó modor és a jó pilóta. A valóság az, hogy a félelem munkál. Tessék csak belegondolni! Egy hétfő reggelen fogorvoshoz gyalogolunk az átszenvedett vasárnap után. Iszonyúan fáj a fogunk, miközben majd becsinálunk a félelemtől, mi lesz majd velünk? Miután azonban túlestünk a hatásos kezelésen, még büszkék is vagyunk magunkra, hogy sóhajtozva ugyan, de végigcsináltuk. Ugye, nem vagyok egyedül? Mindenki hasonló érzésekkel vág neki bármilyen egészségügyi tortúrának. És mégis azt mondom, nagy bajban lennénk nélkülük! Mert bármi történik velünk, bármennyire is félünk a fájdalmaktól, az orvosok és az őket segítő asszisztensek a megváltást jelentik számunkra. De ne szégyelljük ezt beismerni, hiszen ekkor már mindenki elhiszi nekünk, hogy csak a hülye nem fél, az okos pedig bátran felülkerekedik a félelmén.


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ