RSS Feed

Nyitott zsinagóga és utcafesztivál a Judafesten

mti - 2018. 06. 04. 17:35:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nyitott zsinagóga és utcafesztivál a Judafesten

Nyitott zsinagóga, városi séták, százéves fotók és utcafesztivál - koncertek, gyerekprogramok, piac - várja az érdeklődőket az idei Judafesten, a Kazinczy utcában és környékén csütörtöktől vasárnapig.

A tizenegyedik alkalommal megvalósuló fesztivál az idén négy napig tart: június 10-én, vasárnap a Bálint Ház szervezésében a megszokott módon változik át látványos forgataggá a VII. kerületi Kazinczy utca egy teljes napra, emellett már a megelőző napokban is számos programon keresztül pillanthatnak be az érdeklődők napjaink zsidó kultúrájába a belvárosi bulinegyedben.
    Június 7-én, csütörtökön este filmvetítéssel indul a programsorozat, majd június 8-án pénteken a Hősök zsinagógájában és a Dohány utcai zsinagógában mindenki számára nyitott istentisztelet zajlik és a fesztivál látogatói vezetett sétákon vehetnek részt az épületekben.
    Június 9-én, szombaton az erzsébetvárosi zsidónegyed titkait felderítő vezetett sétákon vehetnek részt az érdeklődők - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Végül június 10-én, vasárnap, ahogy a Judafest alkalmával mindig, egy napra benépesül a Kazinczy utca: két színpadon egész nap ingyenes programok, koncertek, kóstolók és utcai vásár várja a látogatókat.
    Vasárnap este négy zsidó és négy nem zsidó civil szervezet ételkóstolót és adománygyűjtést szervez a Kazinczy utcában, rámutatva arra, hogy a problémák nem állnak meg a kultúra és a vallás határainál, így a megoldások is csak közösen, együttműködve születhetnek meg.

A fesztivál újdonsága a Judafest és a Fortepan együttműködése: az online fotóarchívum ForteGo alkalmazásának segítségével most a zsidónegyedben sétálók azonnal láthatják telefonjukon az elmúlt 100 évben ott készült fotókat. Emellett a belvárosi utcák, épületek mai állapotát is megörökíthetik, majd a fotókat beküldve pályázaton vehetnek részt.
    Az idén a fesztivál díszvendége a magyar ajkú zsidóság lesz, így képviselteti magát többek között a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportja (Kecskemét), a Kőszegi Zsidó Hitközség, Pécs, Kolozsvár, Komárom és a Magyarajkú Izrael. A Judafest szervezői a vallási sokszínűséget, a demokráciát és az egymásra odafigyelést támogatják a rendezvénnyel.
    A program az American Jewish Joint Distribution Committee által alapított Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány támogatásával jön létre.
    A rendezvényről további információ a www.judafest.org oldalon érhető el.Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ