RSS Feed

Oltások a nyaralás előtt

M. A. - 2018. 06. 03. 12:43:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Oltások a nyaralás előtt

Ha utazunk, érdemes lehet indulás előtt tájékozódni, sokat nyerhetünk: így nem csak szép emlékekkel, de egészségesen is érkezhetünk haza. Ebben többféle védőoltás és alapvető információk lehetnek segítségünkre

Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa szerint a döntéseket nem egyedül kell meghozni, minden esetben célszerű szakemberrel konzultálni. Ehhez fontos információk: mikor indul az utazó, mennyi idős, egészséges-e, hová készül, milyen elfoglaltságot tervez a célországban, mennyi időt szeretne ott eltölteni, kapott-e korábban oltásokat utazással kapcsolatban, a jövőben esetleg rendszeresen visszatér-e még.

„Ezeket a kérdéseket megválaszolva lehet rangsorolni az oltások között, lehet becsülni a kockázatot, hiszen nem mindig egyszerű a döntés. A választott védőoltások hosszú távú befektetést jelentenek egészségünk megőrzése érdekében. Sok esetben több évre nyújtanak biztonságot számunkra” – mondja az oltóorvos.

Az esetek 8%-ában elég betegnek érzik magukat az utazók ahhoz, hogy orvoshoz forduljanak útjuk során az adott országban, vagy röviddel a visszatérést követően, illetve 1% alatti a kórházi elhelyezés szükségessége. A hazatérést követően 25%-os esélye van annak, hogy hasmenés, légúti megbetegedés, bőrprobléma vagy láz jelentkezzen.

Ami a legfontosabb, hogy mindig el kell kerülni a szúnyogcsípést, a szúnyogok komoly betegségek terjesztői lehetnek (Zika, Dengue-láz, Japán enkefalitis). Malária elleni tabletta szedése csak a magas kockázatú területen indokolt, de a megfelelő szúnyogriasztó használata így is szükséges!

 


Fotó: purecom
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ