RSS Feed

Brandt - West-Berlin első embere

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 06. 02. 8:20:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Brandt - West-Berlin első embere

Kontinensünkön kevés kormányfő tett annyit a hidegháború elmúltáért, mint a tavaly júliusban utolsó útjára kísért dr. Helmut Kohl (CDU) és egyik elődje, Willy Brandt (SPD). A szociáldemokrata bonni kancellár bő negyedszázada hunyt el. Idén lenne 105 esztendős.

Nyugat-Németország negyedik kancellárja Herbert Ernst Karl Frahmként 1913 decemberében született Lübeckben. A már Adolf Hitler 1933-as hatalomra jutása előtt az SPD-hez csatlakozott, baloldali politikus Willy Brandt, illegalitásban használt nevén vált nemzetközi hírűvé. A náci terror elől húsz esztendősen Norvégiába emigrált szociáldemokrata újságíró Brandt csak 1948-ban kapta vissza német állampolgárságát. A későbbi bonni kancellár politikai karrierjének fontos állomása volt Nyugat-Berlin. A különleges státuszú városban jó hatvan esztendeje lett főpolgármester: mint emlékezetes abban a korszakban (1961) épült meg a berlini fal és lett Brandt az SPD elnöke (1964). A több nyelven beszélő, jó humorú, a nőket és a konyakot kedvelő Willy Brandt nevéhez fűződik az NSZK első amerikai típusú választási kampánya. Brandt 1969 és 1974 között volt bonni kancellár. 1970 végén a varsói gettónál letérdepelve kért bocsánatot a lengyel néptől, antifasisztaként a nácik barbárságáért. '71-ben Béke Nobel-díjat vehetett át. A szociáldemokrata-liberális kormányzati időszak fontos eredménye volt a kelet-európai országokhoz való közeledés. 

Brandt 1987-ig irányította a Német Szociáldemokrata Pártot. Még megélhette a berlini fal 1989 novemberi leomlását és Németország 1990 októberi újraegyesítését. A 20. század legnagyobb formátumú európai államférfiai között számon tartott Willy Brandt röviddel 79. születésnapja előtt hunyt el. 


Fotó: - a -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ