RSS Feed

Futballábbal kelni fel

Csontos Tibor - 2018. 06. 06. 8:51:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Futballábbal kelni fel

Bizonyára még egy megye kettőben játszó spílernek is bizsereghet a sípcsontvédője a hazai kulturális és sportélet egy béeldöntő izgalmát kínáló hírének hallatán: jön, jön, jön a FUTBALLÁB című musical comedy! Midőn először hallottam a hírt, azóta elkapott a láz, s mintha már magam is futballábbal kelnék felfele,legalább úgy, mint a a minapi béeldöntő napjának reggelén a Liverpool, kapusa, Loris Karius. Music comedy. Azért ez jó cím. Találó. Csontzene és komédia is van benne, mint a mi kis futbóliánkban. Taót neki, de most!

Szóval, a Futballáb története és az ismertetője szerint egy elképzelt vidéki kisváros lelkes sportszerető vállalkozója több, mint tíz évvel ezelőtt megvásárolja a haverja üzletét, amivel egy futballklub is az ölébe hullik. A Honvéd elleni kupameccs előtt azonban felpezsdül az élet. A klubelnök, a sztárjátékos, a szurkoló, és az ukrán maffiakapcsolat is a mérkőzésben látja a fellendülést.  Fogadással akarnak pénzt szerezni, mindenki más-más céllal, miközben előkerülnek a klub régi sérelmei, és egy eltitkolt szerelem gyökerei is. Indulatok vicces, abszurd szituációk. Mindenki a településnek, a klubnak akar segíteni, végül, amolyan NEResen összefognak a nemes cél érdekében, s megpróbálják legyőzni a Honvédot.

Szép, kedves, rózsaszínű futballmezben pompázó musical comedynek nézünk hát elébe, lesz benne ukrán maffia, szerelmi szál, indulatok, abszurd szituációk, ez utóbbi kettő a hazai labdakergetésből sem, hiányzik, az életszag tehát máris garantált. Ez a maffiahistória kicsit bezavar, mert ez mifelénk ismeretlen futballfogalom, de ne legyünk pikírtek, és azzal se poénkodjunk, hogy fedett sportlétesítmény építéséről valamiért nem comedyznek a musicalesek. Le nem írnám az egyszerűbb, közhasználatúbb szót ide, odafönt bizonyos helyeken tiltva is van a stadion megnevezés használata, maradjunk hát a fedett sportlétesítmény kifejezésnél. A legnagyobb magyar is inkább A futballrúl értekezett volna, nem pedig A lovakrúl, és ahelyett, hogy hídhoz hívott szigetországi mérnököt, fedett sportlétesítményt építtetett volna az ángliusokkal. Előbbre tartanánk a futballban. Na és a Hitel Világ Stádium? Nem jobban hangzott volna a Hitel Világ Stadion cím? 

Persze nincs új a futbóliai nap alatt: Fenyő Miklós évekkel ezelőtt már színi piacra dobta az Aranycsapat című musicaljét, ami nem volt más, mint kis magyar foci és kis magyar rock and roll történelem és amely visszahozta a legendás futballidőket, benne a Mennyország a Duna parton című dallal. Lám-lám, Fenyő csak megjósolta, hogy futbóliás mennyország lesz a Duna-parton. És most jön a Futballáb, amit én bizony turnéztatnék a hazai fedett sportlétesítményekben, hogy minden futbóliás csapat lássa a Kisvárdától a Mezőkövesden át, igen, egészen odáig. Talán még a dévétékások is élveznék a csili-vili fedett sportlétesítményükben a comedyt, ebben az idényben nem álltak messze a műfajtól. 

Talán Leekens kapitány is befizettetne is egy előadásra a válogatottnak, anno, amikor Gyurkovics Tibor író volt a magyar nemzeti tizenegy pszichológusa (tényleg, Csernus doktor nem szereti a futballt?), a játékosokat kollektíve színházba, kabaréba vitték. Jó, manapság minek kabaréba vinni őket... Mindenesetre hiszem és vallom, hogy ez a Futballáb című musical comedy ugyanazt sugallja majd, mint amit Ő mondott: "Nemzeti értékeket mutató játékot várok a válogatottól. A magyarok esetében ilyen érték a gógyi." 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ