RSS Feed

Elszáradt a sárga rózsa

Csontos Tibor - 2018. 06. 02. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elszáradt a sárga rózsa

Tizenegy évvel ezelőtt az angyalföldi önkormányzat polgári frakciója egy szál sárga rózsával ajándékozta meg mindazokat, akik a kerület díszpolgári címének átadó ünnepségére érkeztek. Így tiltakoztak az ellen, hogy jelöltjük, Szörényi Levente nem kapta meg ezt a címet. A sajtóban is zajlott a csetepaté,a politika akkortól kezdett bemászni az ágyunkba is és kétségtelen, hogy e cirkusszal méltatlan és megalázó helyzetbe hozták Szörényi Leventét, aki Szabolcs öccsével és Bródyval együtt mégis átveheti az elismerést. A sárga rózsa elszáradt, a politika pedig ott maradt az ágyunkban.

Angyalföld születésnapja alkalmából a tizenharmadik kerület a jubileumi esztendőben díszpolgári címet adományozott "kiváló munkásságukért olyan személyeknek, akik jelentősen kötődnek a kerülethez. Az idei címet elnyerők között ott van Bródy János, Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs is. S mily különlegesség,hogy az elismerést abban a RAM Colosseumban vehették át, melyben a Rockmúzeum is helyett kapott, benne több Szörényi-relikviával. 

2007-ben csupán Szörényi Levente szerepelt a díszpolgári címre felterjesztettek között, de akkor az önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy Nádas Péter író és Oláh József néhai önkormányzati képviselő kapja meg a díszpolgári címet. Az MSZP a Sas-kabaréból ismert Beregi Péter színművészt, az SZDSZ pedig Alföldi Róbert színész-rendezőt jelölte, de egyikük sem nyerte el valamennyi párt támogatását. A polgári frakció eredetileg Hoffmann Rózsában gondolkodott, helyette végül is Szörényi Leventét javasolták.

 Angyalföldön 2007-ben ördögi játszma kezdődött a cím odaítélés ekörül és menetrendszerűen nyakig merülhettünk kerületileg is a nagy magyar politikai szennyesben. Ment az adok-kapok, az akciózó polgári frakció fője még Nádas Péternek is nyílt levelet írt arról, mily méltatlannak tartja az önkormányzat döntését,  jellemzően világló részlet a magyar politikai viszonyok párhuzamos történeteiből. "Tudomására kell hozzuk a kerület vezetésének, hogy itt nemcsak baloldali, de polgári, liberális gondolkodású emberek laknak!" - írta akkor a polgári frakció fője. Ma már ebből a felsorolásból egyvalamit biztosan nem merne leírni.

Mindeközben a Kossuth-díjas Szörényi Levente joggal érezhette magát megalázva amiatt, hogy ennyire méltatlan helyzetbe hozták és politikai labdaként dobálóztak a nevével. E sorok írója a történtek után készíthetett vele interjút, melyből az is kiderült, nem sértődött meg, hogy nem lett angyalföldi díszpolgár. 2008 elején ezt nyilatkozta minderről a Budapesti 7 Nap című lapban:

"Annak idején nem csíptük Aczél György elvtársat, ő sem kedvelte az Illés együttest. De dörzsölt ember létére a kitüntetések átadása előtt okosan ellenőrizte, ki hogyan viszonyul az elismeréshez. Mert ha valaki nyilvánosan elhatárolódott volna a díj átvételétől ( volt rá példa még így is ), az felért egy tüntetéssel a rendszer ellen. Most meg sem kérdeztek, elfogadom-e, s a fejem fölött vitatkoztak. Az igaz, hogy '45 után a Visegrádi utcában laktunk, onnan jártunk át a Balzax utcai Bosch-klubba, de talán ez sem nyomott eleget a latban. Utólag értesültem a történetről, újságíró kollégái pedig kárörömmel írták: K.O. Szörényinek! Miféle K.O.? Nem is voltam ott a ringben."

RAM COLOSSEUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ROCKMÚZEUM

Fotó: borsonline.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ