RSS Feed

Törökvész: foci és politika

Mogyorósi Géza - 2018. 05. 30. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Törökvész: foci és politika

Sokan rugóznak mostanában a német labdarúgó válogatott két tehetséges játékosának májusi, londoni (le)szereplésén. Történt, hogy Mesut Özil (29) és Ilkay Gündogan (27) - akiknek öltözőjében törzsvendég a német kancellárnő - a minap Recep Tayip Erdogannal fényképezkedtek.

A nem éppen ultrademokratikus török elnök röviddel azután kapott ajándék trikókat a germán válogatott külföldön is népszerű labdarúgóitól {ahogy Dalia Kollégám írta az "Arsenal és a Manchester City sztárjaitól"}, hogy Angela Merkel 4-es számú mezt vett át Jogi Löwtől. Az itáliai edzőtáborozást követően a német tréner stoplis brigádja a csonka demokráciájú Oroszországban focizik majd. Az aktuális világbajnok srácok végleges csapatösszeállítására picit még várniuk kell a drukkereknek.

Ám dorgálások után Özil és Gündogan is tagja a Dél-Tirolban lazító-felkészülő teamnek. Miután randevúztak, egyeztettek Berlinben a német államfővel. A török gyökerű, több nyelven remekül beszélő fiatal sportembereknek - szerintem - enyhén necces felhánytorgatni, hogy azzal a hatvanas, focimániás török politikussal pacsiztak, akivel a közelmúltban rendszeresen tárgyalt Angela Merkel - meg Orbán Viktor is. Sőt a június derekán rajtoló Vb-n lehet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök is kap majd trikókat a nemzetközi torna csapataitól. Igaz a Kreml fura ura sem az emberijogok békés harcosaként híresült el. Mégis - talán ezért? - a német kancellárnő vele is (szinte) napi kapcsolatban van. Legutóbb a nyár küszöbén beszélgettek Szocsiban - szotyi nélkül!

Szóval: ha két NSZK-ban született, bevándorlók gyermekeként teljesen integrálódott - a himnuszt ellazsáló - Angliában is sikeres profi sportoló, egy diplomáciai rendezvényen szülei hazájának aktuális vezérével parolázik (miként teszik ezt rengetegen a Nato-tagország irányítójával) akkor picit röhejes ezt felhánytorgatni nekik! Pláne, hogy az Erdogan bel- és külhoni agresszióját bírálók előszeretettel hunynak szemet afelett, hogy a szövetséges Németország az egyik fő fegyverszállítója a török hadseregnek.

Zárszó: Befejeződött a Bundesliga szezon. Megint az FC Bayern lett a bajnok. Tart a ramadán, hül a sör. Június derekán rajtol az oroszországi foci világbajnokság. Ergo - időjárástól, politikától függetlenül - szép lesz a nyár! 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ