RSS Feed

Wartburg

Mogyorósi Géza - 2018. 05. 26. 8:08:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Wartburg

"A negyedik Orbán-kormány üléseire is érkezhet miniszter Wartburggal - legalábbis elméletileg, ha Pintér Sándor marad a Belügyminisztérium élén, és megtartja az 1995-ös autóját is"-olvastam pár hete a hvg.hu-n ezt a szellemes badarságot.

Röviden: a keletnémetországi Eisenachban már az újraegyesítés után, 1991-ben befejeződött a Wartburg típusok gyártása. Jómagam, amikor '95-ben a korszerűsített, robotokkal is felszerelt türingiai üzemben jártam annak lehettem szemtanúja, hogy Opeleket szereltek össze a (megcsappant számú) melósok. Szóval az Orbán-kormány örökifjú szakembere 23 esztendeje vélhetően csak örökölt egy régebbi, két- vagy négyütemű "Made in DDR" autót.

De ha már Pintér elvtársúr öregecske verdájára terelődött a szó megjegyzem, hogy a szocialista táborban éppen hazánk és a baráti Lengyelország importálta a legtöbb ilyen, javarészt négyajtós típust. Az 1956-tól született szériákból, a limuzinok mellett a kupék, kabriók, kombik a gyűjtők legféltettebb kincsei. Pláne, hogy hivatalosan Németországban napjainkban alig néhány ezer Wartburg gurul, míg Trabantból ennek többszöröse. A fészerek, garázsok, titkos raktárak tartogathatnak persze még autótörténeti meglepetéseket az Oderától nyugatra és keletre!

Azt talán még a vasszorgalmú budapesti belügyér sem hallotta, hogy a KGST (szerencsés) tagországain kívül exportált az NDK Belgiumba, Hollandiába, Dániába és Finnországba is Wartburgokat. Sőt Nagy-Britanniába és az USA-ba is jutott anno a pöfögő - alapjáraton még 1939-ben megálmodott, kétütemű motorral kínált - kocsikból. Az amerikai jelenlétre bizonyíték egy 1960-as Playboy W 311-es reklámja.

Zárszó: A 35 évig gyártott - Wartburg, illetve VW erőforrásos - keletnémet márka a 21. században is él. Főleg az emlékeiből és a romantikus, névadó várat felkereső turisták jóvoltából. Ott, ahol hajdan több, mint 1,6 millió "szocialista kocsit" csavaroztak össze a munkások ezrei, ma (a tavaly francia kézbe került) Opel Automobile GmbH Eisenach dolgozóinak csupán 2018 végéig van állás garanciájuk.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ