RSS Feed

Károly-díj

Mogyorósi Géza - 2018. 05. 23. 8:42:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Károly-díj

A második világháborúban tropára bombázott Aachenben 1950 óta részesítik rangos elismerésben azokat a személyiségeket, akik élenjártak/járnak az európai egység megteremtésében. Nos úgy vélem, hogy Orbán Viktort 2019-ben sem "fenyegeti" a német Károly-díj.

Bizonyára Önök is hallották, hogy az idei kitüntetett Emmanuel Macron. A francia köztársasági elnök májusi díjátadóján, Nyugat-Németországban Angela Merkel köszöntötte a szomszédos, baráti állam dinamikus, fiatal vezetőjét. A Károly-díjat (hivatalosan: Der Internationale Karlspreis zu Aachen) öt évvel a véres világháború után első ízben egy arisztokrata, a páneurópai eszme zászlóvivője, Richard Graf Coudenhove-Kalergi vehette át a hajdani Frank Birodalom – romos – székvárosában. A későbbiekben is javarészt férfiak részesültek ebben a magas német elismerésben, szóval ebbe a sorba még beleférne az aktuális magyar kormányfő is.

Pláne, hogy 1954-ben – a focibarát Orbán Viktor kedvéért ideírom, hogy a Puskásék szempontjából „negatív” berni csoda esztendejében – ugyanis Konrad Adenauernek ítélték a Nagy Károly nevét örző Karslpreis-t. Az idős, kereszténydemokrata (CDU) bonni kancellár Párizzsal és Washingtonnal is jó viszonyt alakított ki. Sőt később a gyűlölt kommunistákhoz is elrepült Moszkvába, hogy „hazahozza” az utolsó német hadifoglyokat a szovjet lágerekből. Nos Helmut Kohl (szintén díjazott) példaképének tekintette Adenauert. Miként a magyar miniszterelnök felnézett - tavaly elhunyt - „tanító mesterére” Kohlra, kinek pártja ma is egy frakcióban ül Brüsszelben a Fidesszel.

A spanyol uralkodótól a holland királynőig aztán még sokan örvendezhettek az aacheni elismerésnek. S aki most pesszimistán legyint, hogy „áhhh, magyar embert ezek a büdös életben nem fognak ott kitüntetni!„ azokat megnyugtathatom. Ebből a szempontból nem reménytelen Orbán úr helyzete. Hiszen 1990-ben Horn Gyula volt külügyminiszter, 2001-ben pedig kortársa, Konrád György író részesült Nemzetközi Károly-díjban. Vagyis igazi európai személyiségeknek van esélyük Aachenben. Már nagyon várom, hogy ismét egy honfitársunk érdemelje ki a német Karslpreis-t!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ