RSS Feed

Pácini kultúrzsúr

Csontos Tibor - 2018. 05. 21. 8:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pácini kultúrzsúr

Különleges alkalom egy ezerötszáz lelkes kistelepülés számára, ha nemzetközi fesztiválnak adhat helyet. Különleges alkalom az ott élőknek és egy más tájékról odaérkezőknek egyaránt. Ilyen alkalom adódott most ezen a hétvégén a közvetlenül a magyar-szlovák határon húzódó zempléni Pácin község számára, amelynek általános iskolája lehetőséget kapott arra, hogy megrendezhesse a XVII. Nemzetközi Gyermekfesztivált.Életre szóló élményt szerezve a résztvevő kisgyerekeknek.

Tizenhetedik éve már, hogy Antalóczy Attila volt országgyűlési képviselő ötletére a zempléni Hegyközben gyermekfesztivált rendeztek. A kezdeményezés egyfajta mini kulturális Ki Mit Tud?- ként valósult meg, melyet a  hegyközi általános iskolák tanulóinak hirdettek meg. Csakhogy a rendezvény oly nagy népszerűségre tett szert, hogy a szomszédos Kelet-Szlovákia magyarlakta kistelepülésein, Borsiban, Bodrogszerdahelyen is felfigyeltek rá és kezdeményezték, hogy az ő általános iskolásaik is csatlakozhassanak, így lett a Ki Mit Tud?-ból Nemzetközi Gyermekfesztivál, egy sajátos kulturális seregszemle.

Az idén először pedig a Bodrogköz is bekerült a fesztiválhelyszínek közé. A rendezvény egyik jellegzetessége ugyanis, hogy minden évben más-más település általános iskolája vállalja a házigazda szerepét. Ezúttal Pácin adott otthont a Hegyköz általános iskolásai és felkészítő pedagógusai között is  népszerű programnak. Melynek alapelve, hogy a Megasztár és X-Faktor jellegű műsorok helyett a szervezők és a felkészítő tanárok a hagyományőrző, a népművészet értékeit felmutató produkciókra, hagyományaink értékalkotó elsajátítására  ösztönözzék a gyerekeket. Így az alsó-és felsőtagozatos tanulók az egynapos fesztiválon különböző művészeti ágakban, néptáncban, vers- és prózamondásban, színjátszásban, hangszertudásban és rajzolásban mutatkoznak meg egymásnak és a zsűriknek. S persze, különböző helyszíneken, így többek között a modern Czinke Ferenc Faluházban, és a település ékszerdobozát jelentő, reneszánsz stílusú Mágocsy kastélyban.

Jó volt nézni e pácini kultúrzsúr pezsgését, megtapasztalni egy ilyen jellegű esemény hangulatát, merthogy e tájékon valódi eseménynek számít az efféle karakterű, tartalmú, értékhordozó és értékteremtő rendezvény. Amelyről Pácinban is bebizonyosodott, hogy nagyszerű és életképes ötlet, mert erősíti a nyelv, a kultúra, a hagyományok megőrzésébe vetett hitünket. Csak aki itt él, az tudja igazán, hogy mindez mit is jelent. 

Fotó: moly.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ