RSS Feed

Csekk az üdüléshez

Dalia László - 2018. 05. 19. 8:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csekk az üdüléshez

Változnak az üdülési szokások is, manapság kevesebb nyaralót, apartmant tartanak a népek, s gyakrabban járnak szállodába. Sokan már szívesebben utaznak mindig máshova és apartman helyett inkább a szállodai félpanziót választják, hogy ne kelljen főzni. Igaz, ebben az állam is ludas, hiszen az Erzsébet utalványokkal maga is besegített az össznépi utazásba.

Hívják bármilyen utalványnak is, s az is mindegy, éppen ki van kormányon, fő, hogy a munkahely adjon több tízezer forint értékben olyan utalványt, amit elfogadnak a szállodák, panziók. Ez ugyanis jó hatással van az emberek egészségre, hiszen elutaznak, pihennek, s miután a vállalati üdülőket már lámpással kell keresni, olcsó lehetőség mostanság nem nagyon adódik. Persze, ne legyünk szégyenlősek, jó ez a magyar szálloda- és vendéglátóiparnak is, hiszen sok vidéki hotel fél házzal menne, ha nem lenne ennyi belföldi vendég. Az idegenforgalom gazdái ugyan szeretnek dicsekedni, hogy micsoda forgalmi adatokat produkálnak, de ebben az Erzsébet utalványok épp úgy benne vannak, mint a Budapestre tömegesen, fapadossal érkező külföldi fiatalok, akik olcsón tudnak élni és szórakozni. A forint lejtmenetét nézve, ez az olcsóság még sokáig megmarad.

Természetesen az üdülési szokások is változnak. Miután jobban a keresnek az emberek, megengedik maguknak azt a luxust, hogy jóval gyakrabban mennek szállodába, mint régen, s ez persze az apartmanoknak nem jó hír. Ám egy kedvezményes hosszú hétvége egy vidéki szállodában, félpanzióval nem sokkal drágább, mint apartmant bérelni és legalább nem kell főzni. Ez pedig nagy előny, mert otthon van eleget az asszony a konyhában, s ő is pihenne szeretni, ha már elutaznak Zalakarosra, Bükkfürdőre vagy éppen Harkányba..

Úgy tűnik, a nyaralóknak is leáldozott. A Balaton kivételével, a legtöbb nyaralóhelyen nagyon sok házat árulnak, mert mióta olcsóbb lett a közlekedés, betörtek a fapados repülők, érdemes külföldi célpontot választani. A fiatalok egyébként sem szeretnek mindig ugyanoda járni. Egyre riasztóbb statisztikákat olvasunk ugyan a tömegturizmus ártalmairól, de ez egyelőre senkit sem ingat meg, hogy ő maga ne utazzon. Lám, a felmelegedés is már évek óta tapintható, mégis van olyan ország, amely még a klíma egyezményt sem írta alá. Mi bajunk lehet? Majd keresünk egy másik bolygót.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ