RSS Feed

A török légierő 101 tagját tartóztatják le

mti - 2018. 05. 17. 10:54:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A török légierő újabb 101 korábbi katonája ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy az érintettek kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A gyanúsítottak között van egy repülődandár-parancsnok, öt repülőezredes és még 85 további tiszt.A hatalomátvételi incidens után bevezetett rendkívüli állapot keretében a most érintett katonák közül 78-at felfüggesztettek, 23-at pedig végleg el is bocsátottak szolgálatából.
    A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja az összeesküvésért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is. Gülen mindezt tagadja.
    A csütörtöki művelet központja a főváros, Ankara és környéke, de a rendőrségi fellépés további 21 tartományra kiterjed. A gyanúsítottak állítólag olyanokkal álltak telefonos kapcsolatban, akik a gülenista hálózaton belül török katonák "tanítómestereiként" tevékenykedtek.
    A reggeli órákra harminchét embert már elő is állítottak a hatóságok.
    Törökországban az elmúlt 22 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a hálózat feltételezett tagjait és támogatóit is.
    Eddig - 150 tábornokot és több mint 4630 tisztet beleértve - a haderő legkevesebb 8570 tagját menesztették állásából a gülenista hálózattal összefüggésben.

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ