RSS Feed

A Fény Nemzetközi Napja

Somorai László - 2018. 05. 17. 13:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Fény Nemzetközi Napja

A Világítástechnikai Társaság 2014-ben, a LUMEN V4 Visegrádi Országok Világítási Konferencia alkalmával, majd 2015-ben a Fény Nemzetközi Évében kezdeményezte az UNESCO-nál a Fény Nemzetközi Napjának (Dy of Light) létrehozását. A szervezet a magyar kezdeményezést elfogadta és a 2017. novemberi kongresszusának döntése értelmében 2018-tól a Fény Nemzetközi Napjává nyilvánították május 16-át.

Ez alkalomból Budapesten a Világítás Házában tartott ankéton Nagy János a Világítástechnikai Társaság elnöke röviden ismertette a fény, mint a környezetünk alakítójának hatását. Elmondta: a fény a földi élet és élővilág egyik alapvető szükségessége: a fény az élet alapja. A fénynek ökológiai és technológiai jelentősége is van. Az évezredek során, az ember mindig tisztelte a fényt, hozzá kapcsolódóan keletkeztek népszokások, rituálék.

A mesterséges fény előállítása mindig is foglalkoztatta az emberiséget, kezdődött valahol a tűzzel, majd fokozatosan fejlődött az évszázadok során. Mindig is a szükségszerűség, a hasznosíthatóság szült újabb és újabb ötleteket, ezáltal folyamatosan tökéletesedtek a mesterséges fénykeltés módszerei, eszközei, mert az emberi életmód változásával, a megnövekedett igényekhez és szükségletekhez már kevésnek bizonyult a természetes fény.
Jelentős előrelépést jelentett a mesterséges fénykeltés, a világítás területén az elektromos izzólámpa, melyet Thomas Alva Edison 1879-ben valósított meg. Thomas Edison a szénszálas izzólámpára 1879. november 4-én jegyeztette be szabadalmát, ez a mesterséges világítás forradalmasítását jelentette.

Dr. Soós Gábor az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára beszélt az UNESCO szerepéről, feladatairól és különösen most a Fény Nemzetközi Napja jelentőségéről. Elmondta, hogy a szervezet azért is támogatta a fény jelentőségéről való megemlékezést, mert az a kulturális emlékek megőrzésének egyik eszköze. Ugyanakkor hozzájárul a fenntartható fejlődés kialakításához. Kiemelte: az emberek 2/3-a, azaz a nagyvárosokban élők még szinte nem is láttak csillagos eget, nem látták a Tejút-rendszert. A modern világítás térhódítása mindannyiunk számára fontos, hiszen meg kell szüntetni a fényszennyezést, gyönyörködhessenek minél többen az égbolton ragyogó csillagokban. A fény és világítás nemzetközi napjának évenkénti meghirdetése felhívja a figyelmet a korszerű technológiák alkalmazására, ezáltal hosszútávon jelentős mértékben hozzájárul az energiafogyasztás, valamint széndioxid kibocsátás csökkentéséhez.Emlékeztetett arra is, hogy ezen a napon a világ számos országában több, mint ezer programmal emlékeznek a Fény Nemzetközi Napjára.

Schwarcz Péter a Világítástechnikai Társaság alelnöke: A fény és környezettudatos, emberközpontú világítás kapcsolatáról, annak fontosságáról tartott ismertetőt.
Az emberközpontú világítás célja az emberek jó közérzetének, hangulatának és egészségének támogatása. Javítani képes a koncentrációt, a biztonságot és a hatékonyságot. Segíteni tudja a gyógyulási folyamatokat és a krónikus betegségek megelőzését azoknál, akik rendszertelen napi rutin szerint élnek vagy időskori gondozásra szorulnak. Az emberközpontú világítás két fő kategóriára osztható. Az egyik a biológiailag hatásos világítás, amely alkalmas a biológiai szervezetek serkentésére, ezzel javítva a teljesítőképességet. A másik az érzelmekre ható világítás, érzelmeket inspiráló és vonzó környezet alakítható ki. Az emberközpontú világítás egyszerre veszi figyelembe a jó látással, valamint érzelmi és biológiai igényeinkkel kapcsolatos követelményeket is.

A jó fényminőség referenciája a természetes fény, és ez tekinthető az emberközpontú világítás alapjának is. Ez magában foglalja az alkalmazáshoz szükséges megfelelő színminőséget és komfortot például nincsenek időbeli változások (villódzások) és nincs kellemetlen káprázás, valamint elegendő fényt a megfelelő időben és irányban.

Az emberek a városokba költöznek, ezzel megváltozik a napirendjük is. Több időt töltenek beltéri helyiségekben. Emellett tovább élnek. Mindezek felerősítették az egészségesebb beltéri környezet megteremtésére irányuló igényeket. A világítás hat az ember egészségére, ezért a fény nem vizuális hatásaival kapcsolatos új felfedezéseket figyelembe kell venni a világítás tervezésekor.

A reggeli ébredéskor visszafogott sárgás (meleg) fehér fények segítik a passzív állapotból az aktív állapotba történő átmenetet. A nappali aktivitást az intenzív kékes (semleges vagy hideg) fehér fények fokozzák. A hatás még látványosabb, ha a nap folyamán a fény intenzitása és színhőmérséklete változik, hasonlóan a természetes fény derült és borult időszakaihoz. Az éjszakai nyugalmi időszakra ismét a sárgás (meleg) fehér fények készítenek fel. Ezért a hálószobába meleg fehér fényforrásokat válasszunk, míg a konyhába, dolgozószobába inkább a semleges fehér fények valók. Mivel a nappali több funkciót is ellát, itt célszerű, ha a fény intenzitása mellett a fény színhőmérséklete is változtatható.

Végezetül Pap Zoltán a Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft ügyvezetője ismerteti a XLIX. Közvilágítási Ankét (2018. május 17-18. Mórahalom) szakmai programját, tematikáját, tervezett célját.


Fotó: civilkozpont.eu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ