RSS Feed

Mellőzzük-e az áthallásokat?

Csontos Tibor - 2018. 05. 17. 8:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mellőzzük-e az áthallásokat?

Telihay Péter, a Kádárné balladája című, készülődő monodráma rendezője a Vígszínház következő évadának e bemutatójáról beszélve megemlítette, hogy Kornis Mihály darabja Kádár Jánosné balladája a történelem szélárnyékában és arra keresi a választ, mi tartotta őt az MSZMP főtitkára mellett. Megjegyezve, hogy az áthallásokat kéretik mellőzni. A Vígszínház mindemellett Chaplin A diktátor című filmjének színpadi változatára is készül. Vajon mi lesz az áthallásokkal?

Charlie Chaplin 1940-ben készült filmjének színi változatát Eszenyi Enikő rendezi, akinek a Chaplin család engedélyezte, hogy Magyarországon elsőként rendezhesse meg A diktátort, amely minden diktátor félelmetes karikatúrája. Hőse a becsületes és egyszerű, de megfélemlített kis zsidó borbély, akivel szemben ott van a kegyetlen, féktelen, ostoba és ravasz diktátor, Hynkel, aki Hitler kíméletlen paródiája. Chaplin a burleszk eszközeivel mutatja meg a félelem atmoszféráját, a szónoklatait, melyektől még a mikrofonok is úgymegijednek, hogy elhajolnak: "Mindenkit kiirtok, felkoncoltatok, aki nem helyesli a politikámat!" - ordítja bele a világba Hynkel.

Nem véletlen, hogy amikor Hitler megnézte a filmet, valóságos dührohamot kapott és azonnal parancsot adott az amerikai ötödik hadoszlopának Chaplin fizikai megsemmisítésére. Nem is számított ez váratlan reakciónak attól, akinek a Hófehérke és a hét törpe volt a kedvenc filmje. Igaz, a szovjetek állítólag A diktátor egyik kópiáját is megtalálták Hitler bunkerében

Chaplin A diktátorral, melynek New York-i bemutatóját 1940. október 15-én tartották, kissé megelőzte a korát, hiszen amikor forgatta, az Egyesült Államok még nem üzent hadat a náci Németországnak, de Roosevelt már hidegháborút viselt ellene. Chaplin A diktátor történetét arra az időszakra teszi, amikor " a Szabadság összeesett és az Emberiséget kissé megrugdosták". Tudta, hogy egy ilyen, náciellenes filmnek még Amerikában is lehetnek befolyásos ellenségei, ezért csak az utolsó pillanatban, a nyilvános premier előtt vetítette le az újságíróknak. 

Bizonyos körökben nem is nézték jó szemmel a Hitleren megsemmisítő módon gúnyolódó filmet, melynek egyik zseniális jelenetében Hynkel, a diktátor az irodájában egy hatalmas földgömb lufival játszadozik szinte eszelősen, ám a lufi egyszer csak kipukkan. Chaplin a burleszk eszközeivel mutatja meg a félelem atmoszféráját. Nem kevésbé felejthetetlen jelenet, amikor a kis borbély Brahms Magyar táncokjának dallamaira, ritmusára feni és használja borotváját.

Bizonyára mindkét jelenet ott lesz Eszenyi Enikő rendezésében. A Vígszínház Chaplin-átirata várhatóan a következő színházi évad egyik szenzációja lesz. Azután majd a darab nézői eldöntik, mit is kezdjenek az esetleges áthallásokkal.
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ