RSS Feed

Egy nap az élet

Dalia László - 2018. 05. 16. 9:27:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy nap az élet

Furcsamód ritkán állunk meg, s nézünk ki a fejünkből, hogy micsoda életet kreáltunk magunknak, hogyan telik el egy napunk. Mert hát egy nap, egy hónap, egy év, s eliramlik az élet a költő szerint is. Lehet, hogy nem akarunk 15 percre sem híresek lenni,s a nap hőse címre sem vágyunk, de azért mégsem mindegy, hol járunk, amíg a homokszemek leperegnek.

A tegnap már elmúlt, körülnéztem a  világban, hogyan töltötték a nagy emberek, s bizony ők mindig nagy lapokkal játszanak. Putyin orosz elnök Kamazt vezetett a Krímbe, mert elkészült az odavezető híd,s ezzel a félsziget annektálása végképp befejeződött. Trump elnök  viszont nem utazott el Jeruzsálembe, hogy tanúja legyen, mekkora galibát, véres tüntetést okozott azzal, hogy az amerikai követséget áthelyeztette Tel Avívból. Orbán miniszterelnök falujáráson volt, megköszönte a vidékieknek, hogy rászavaztak, elhitték neki, hogy a migránsok már a határban vannak és felesznek mindent, megerőszakolnak minden lányt és asszonyt és persze mindezt Allah dicsőségére.

Nem jó nagy embernek lenni, mert  egyszer még eljön annak az ideje is, amikor gyónni kell és gyónni valóból lesz bőven. Mennyivel jobb a krónikás dolga, s idesorolom magamat is, aki csak dokumentál. Persze, megvan a magunk felelőssége is, hogyan egyensúlyozunk, s próbálunk igazságot tenni és úgy jobbítani  agy segíteni, hogy ugyanakkor ne ártsunk.Szép munka ez is, elég is, csak jó néhány kollégának már keserű lehet a szájíze, aki vagy felmond vagy viseli az öncenzúra borzasztó nyűgét.

És vannak az egyszerűbb hivatások, mondjuk az anyaság, amelyről sok nyálas szöveget olvashatunk, meg hogy micsoda küldetés, sőt kötelesség és ebben az ügyben már többen leleplezték saját macsó szobrukat is. Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje viszont éppen arról szól, amit az egyik külföldi kritikus imigyen fogalmazott meg, hogy "az autós üldözés és a lövöldözés, amiket más filmekben látunk, mennyire könnyűek ahhoz a kihíváshoz képest, hogy valakinek van három gyereke, munkája és egy kiszámíthatatlan férje". A külföldi kritikusoknak nagyon tetszik a film, de élnének egy olyan országban, ahol  a kormány a XIX. századi nőtípust szeretné viszontlátni.
Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ