RSS Feed

Mit árult el a gerecsei őskrokodil?

mti - 2018. 05. 17. 8:15:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mit árult el a gerecsei őskrokodil?

Fontos anatómiai információkat hordoz a gerecsei őskrokodil - közölte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Őslénytani Tanszékének egyetemi docense az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

    Ősi Attila paleontológus elmondta, hogy a csaknem ötméteres krokodil csontvázának 30-40 százaléka előkerült, az 1996-ban megtalált maradványok között csigolyák, bordák, páncélelemek és fogak is vannak.
    A 180 millió éves csontokból következtetve átmeneti fajnak számít, a krokodilok családjának azt az ágát képviseli, amelyik először alkalmazkodott a tengeri életmódhoz is - hangoztatta. Az állat erős végtagjai arról árulkodnak, hogy a szárazföldön is tudott járni.
    Egy csigolya révén ismerté vált a farokúszó, amelyből arra lehet következtetni, hogy jól úszott. Ezt támasztja alá az is, hogy maradványait tengeri üledékes kőzetekben találták meg - fűzte hozzá.
    A két-három centiméteres, hegyes, kúpos fogak alapján ragadozó volt, halakkal, kisebb krokodilokkal, gerincesekkel és gerinctelenekkel is táplálkozhatott - fogalmazott a paleontológus. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ