RSS Feed

Veszedelmes viszonyok a Spirit Színházban

Magócsi Anikó - 2018. 05. 05. 13:00:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Veszedelmes viszonyok a Spirit Színházban

A Spirit Színház május 9-én mutatja be a XVIII. századi Franciaország erotikától túlfűtött világában játszódó Veszedelmes viszonyok című társasjátékot Jantyik Csaba rendezésében. A különleges feldolgozásban Varju Kálmán és Hegyi Barbara, Nagy Enikő, Telekes Péter, Tornyi Ildikó, Borbáth OttíÍia és Simonyi Krisztina szerepel.

A Veszedelmes viszonyok mondanivalója a mai napig időszerű, legyen szó hatalmi, politikai vagy kapcsolati kérdésekről. Megjelenik benne az érzelmi és lelki terror és az erkölcsileg torz, ámde befolyásos emberek világa, akik másokat használnak élő játékszerként. A történetből készült már Oscar-díjas filmadaptáció, de színházi feldolgozásokban is nagy sikerrel játsszák. A Spirit Színházban május 9-től látható többek között Hegyi Barbara, Varju Kálmán, Nagy Enikő és Telekes Péter szereplésével. 

Helyzetek és szövevényes kapcsolati hálók titkos és torz története a Veszedelmes viszonyok, amelyben a főhős szakításkor csak így védekezik: „nem vagyok a magam ura." Valmont, a gátlástalan nőcsábász fogadást köt Merteuli márkinéval, hogy az erényes és gyönyörű Tourveltnét elcsábítja. Egy valamivel azonban nem számol, hogy legfontosabb szabályát – soha ne légy szerelmes – nem fogja tudni betartani. A túlfűtött szenvedély, a más érzelmeivel való játszadozás és a játszmák egyre többeket magukkal sodornak. A történet eredetileg a 18. századi Franciaország erotikától túlfűtött világában játszódik, a hősök napjai a hatalmi játszmák és a gyönyörszerzés jegyében telnek. 

A Spirit Színházban Jantyik Csaba rendezésében a 18. századi világ azonban nem jelenik meg: „Szeretném kortalanná tenni a darabot, ezért sem díszletben, sem jelmezben, sem színészi játékban nem jelenítjük meg ezt a világot. A nézőkkel való viszonyunk időnként az olasz komédiák világát idézi: A színészek "kibeszélnek", és megosztják gondolataikat a nézőkkel. A mű aktualitása többek között abban is megmutatkozik, hogy mekkora felelősséggel jár az emberi kapcsolatok kezelése, hiszen a mások érzelmeivel való játék akár halálhoz is vezethet. A két főszereplő unalmában versenyez egymással, feladatokat talál ki ártatlan emberek rovására. Ennek mai megfelelői a halálos Facebook játékok. Nem véletlen, hogy a darab egyik figurája azt mondja: a világ mennyire nem változik semmit sem.”

Ebben a különleges feldolgozásban a két főszereplő, Varju Kálmán és Hegyi Barbara mellett olyan kiváló színészek lépnek színre, mint Nagy Enikő, Telekes Péter, Tornyi Ildikó, Borbáth OttíÍia és Simonyi Krisztina. Egy történet cselszövésekről, praktikákról és ismerős emberi reakciókról május 9-től a Spirit Színházban, majd augusztus 22. és 24. között a Spirit Nyári Játékokon.
 
Christopher Hampton: Veszedelmes viszonyok - társasjáték

Szereposztás:

Valmont vikomt - Varju Kálmán
Merteuil márkiné - Hegyi Barbara
Tourvelné - Nagy Enikő
Danceny lovag - Telekes Péter
Cécile Volanges - Tornyi Ildikó
Volangesné - Simonyi Krisztina
Rosemondné - Borbáth Ottília

RENDEZŐ
Jantyik Csaba

Előadások: 2018. május 9., május 10., május 15., augusztus 22., augusztus 23., augusztus 24.

További információ: http://spiritszinhaz.com/eloadas/veszedelmes_viszonyok___tarsasjatek


Fotó: Spirit Színház
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ