RSS Feed

Madách Nemzetközi Színházi Találkozó Budapesten

mti - 2018. 04. 15. 8:00:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Madách Nemzetközi Színházi Találkozó Budapesten

Szakmai programokkal, kiállításokkal, közönségtalálkozókkal és kerekasztal-beszélgetésekkel is várják az érdeklődőket április végéig a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) a budapesti Nemzeti Színházban.

A mintegy három héten át tartó rendezvényen a fesztiváldíjas, különleges látványvilágú előadások mellett számos szakmai programon is részt vehetnek a látogatók - olvasható a fesztivál honlapján.
    Mint írják, az érdeklődők találkozhatnak Michael Thalheimerrel, az európai kortárs színházi élet egyik legnevesebb alakjával, részt vehetnek a Bertolt Brecht időszerűségéről szóló kerekasztal-beszélgetésen, továbbá három kiállítás is látható a színház első és második emeleti előcsarnokaiban.
    Az érdeklődők megtekinthetik A látvány művészete című, Székely László díszlettervező munkáit bemutató kiállítást, szombattól pedig az Életképek a Berliner Ensemble múltjából és jelenéből című tárlat látható. A kiállítás táblái felidézik a fesztiválon két előadással is bemutatkozó Berliner Ensemble történetének csúcspontjait: A kurázsi mama gyermekeit Helene Weigellel, az Arturo Ui két előadását Ekkehard Schall-lal és Heiner Müller még ma is játszott rendezését Martin Wuttkéval.
    A tárlat Brecht és Helene Weigel legendás korszakára emlékeztet, és ívet húz Brecht 1954-es A kaukázusi krétakör-rendezésétől, amellyel átvette az intézményt, a darab Michael Thalheimer-féle 2017-es bemutatásáig, amellyel Oliver Reese intendatúrája kezdődött. Fotók, dokumentumok és irodalmi szövegek mutatják be a művészileg és politikailag meghatározó színházi tevékenységet.
    A Berliner Ensemble a színházat alapító Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című művével - Michael Thalheimer rendezésével szerepel a fesztiválon szombaton és vasárnap. A rendezővel az előadásról Németh Ákos drámaíró beszélget vasárnap, hétfőn pedig Brecht időszerűsége címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést, Wilhelm Droste és Erdmut Wizisla irodalomtörténész, valamint Zsótér Sándor rendező részvételével.
    A fesztivál hétfői programjában szerepel a Berliner Ensemble egy másik produkciója: Oliver Reese rendezésében Günter Grass A bádogdob című műve.
    A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar látványtervező hallgatóinak kiállítása Brecht stúdiumok címmel látható a fesztiválon. A tárlat a harmadéves, végzős hallgatók terveiből válogat, a díszlet és jelmeztervek a Koldusopera, A szecsuáni jólélek és a Kurázsi mama és gyermekei című drámákhoz készültek.
    Az arab színház a száműzetésben címmel április 20-án, pénteken tartanak beszélgetést. Rolf C. Hemke kurátor, dramaturg, 2019-től a Kunstfest Weimar művészeti vezetője száműzetésben élő kiemelkedő fiatal arab színházi alkotókkal beszélget az arab művészek európai lehetőségeiről, témaválasztásról, félelmekről, kilátásokról. A beszélgetésen Rafat Alzakut, Mokhallad Rasem, Muhaned Alhadi és Ali Chahrour vesz részt.
    A Nemzeti színházakról - másként címmel április 21-én, szombaton a Bajor Gizi Szalonban tartanak beszélgetést. A szakmai programok között szerepel még április 26-án, csütörtökön A bolond bölcsesség útja című filmvetítéssel egybekötött találkozó, amelyen Parvathy Baul énekessel és Julia Varley színésznővel (Odin Teatret) Rideg Zsófia dramaturg beszélget.
    Két workshop is helyet kapott a programban: Oliver Reese, a Berliner Ensemble művészeti igazgatója, rendező és dramaturg kétnapos kurzust tart a Kaposvári Egyetem hallgatóinak, Parvathy Baul pedig Satyananda Das Baul, Lakshman Das Baul énekesekkel tart mesterkurzust.


Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ