RSS Feed

Eggerth + Königer emléke

Mogyorósi Géza - 2018. 04. 14. 8:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Eggerth + Königer emléke

Most áprilisban lenne 106 esztendős, a Budapesten született, nemzetközi hírű koloratúrszoprán énekesnő és filmcsillag, Eggerth Márta. A hajdani magyar csodagyerek nyolc évtizede emigrált az Egyesült Államokba, ahol 2013 karácsonyán hunyt el.

Jól emlékszem, hogy óriási érdeklődés előzte meg a lengyel fővárosban (a mintegy 300 vendég jelenlétében) 2004 októberében megnyílt „Marta Eggerth &. Jan Kiepura” című tárlatot. „A múlt század egyik legismertebb film és opera sztárjai voltak - '38-ban Európából közösen emigrált a házaspár” – nyilatkozta nekem anno, a varsói kiállítás küszöbén a magyar származású kurátor, a Németországban élt pantomimes, színész, rendező Königer Miklós (1943-2018).

Berlin, Bécs és Budapest után akkor ősszel - röviddel az EU keleti bővítését követően - a lengyel publikum is megismerkedhetett a pesti csodagyerekként indult, Amerikában elhunyt Eggerth (1912-2013) és a snájdig, szívtipró, tenor Kiepura (1902-1966) pályafutásának párhuzamos állomásaival. „Ilyen gazdag anyaggal – többek közt helyszűke miatt – eddig egyetlen előző tárlatunk sem büszkélkedhetett. A korabeli fotókat, plakátokat, dokumentumokat, személyes tárgyakat, kosztümöket és seregnyi meglepő dolgot bemutató kiállítás házigazdája a gyönyörű varsói Operaház" -áradozott lelkesen az egyik cigiről a másikra gyújtó (március végén Berlinben utolsó útjára kísért) Königer úr.

Szenzációs, megható ötlet volt Miklóstól, hogy a Visztula-parti megnyitó valódi meglepetéseként „élő adásban” bejelentkezett telefonon az USA-ból az akkor 92 éves elegáns díva. Sőt lengyelül és magyarul énekelt is Marta Eggerth. A német állampolgárságú kurátor boldogan mesélte - lassan 14 esztendeje - hogy komoly segítséget nyújtott a 21. század eleji programhoz a berlini Collegium Hungaricum akkori irányítója, dr. Masát András professzor és a lengyel főváros Magyar Intézete is. Königer Miklós - akinek anno a magángyűjteményén kívül, Werner Mohr filmtörténeti kollekciója szolgált a nem mindennapi nemzetközi tárlat alapanyagául - 2018. február 26-án, röviddel 75. születésnapja után elhunyt. Ott fent a mennyben bizonyára kézcsókkal köszönti Mártát, akivel tegeződtek. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ