RSS Feed

Brandt – Berlin, Bonn

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 04. 12. 8:51:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Brandt – Berlin, Bonn

Most áprilisban ünnepeltük Gerhard Schröder (SPD) 74. születésnapját. Európában kevés kormányfő tett annyit Németország újraegyesítéséért, mint a 2017 júliusában utolsó útjára kísért elődje, dr. Helmut Kohl (CDU). És Schröder példaképe, Willy Brandt (SPD). A szociáldemokrata bonni kancellár bő negyedszázada hunyt el.

Nyugat-Németország negyedik kancellárja - Herbert Ernst Karl Frahmként - 1913-ban született Lübeckben. A már Adolf Hitler 1933-as hatalomra jutása előtt az SPD-hez csatlakozott, baloldali politikus Willy Brandt, illegalitásban használt nevén vált nemzetközi hírűvé. A náci terror elől húsz esztendősen Norvégiába emigrált szociáldemokrata újságíró Brandt csak  hetven esztendeje, 1948-ban kapta vissza német állampolgárságát. A későbbi bonni kancellár politikai karrierjének fontos állomása volt Nyugat-Berlin. A különleges státuszú városban hatvan esztendeje lett főpolgármester: mint emlékezetes abban a korszakban (1961) épült meg a berlini fal és lett Brandt az SPD elnöke (1964). A több nyelven beszélő, jó humorú, a nőket és a konyakot kedvelő Willy Brandt nevéhez fűződik az NSZK első amerikai típusú választási kampánya. 

Brandt 1969 és 1974 között volt bonni kancellár. 1970 végén a varsói gettónál letérdepelve kért bocsánatot a lengyel néptől, antifasisztaként a nácik barbárságáért. '71-ben Béke Nobel-díjat vehetett át. A szociáldemokrata-liberális kormányzati időszak fontos eredménye volt a kelet-európai országokhoz való közeledés. Brandt 1987-ig irányította a Német Szociáldemokrata Pártot. Még megélhette a berlini fal 1989 novemberi leomlását és Németország 1990 októberi újraegyesítését. A 20. század legnagyobb formátumú európai államférfiai között számon tartott Willy Brandt röviddel 79. születésnapja előtt hunyt el. A tavasszal létrejött újabb (CDU/CSU-SPD) berlini nagykoalícióból – egyelőre – hiányoznak az olyan meghatározó karakterű személyiségek, mint W.B. 
    Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ