RSS Feed

Széles vásznon a Balaton

M. A. - 2018. 04. 12. 12:59:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Széles vásznon a Balaton

A Vad Kunság és a Vad Szigetköz alkotói ezúttal tavainkra helyezték a hangsúlyt, a főszerepet pedig a Balaton kapta. Ez az első olyan természetfilm Magyarországon, ami 4K-ban forgott annak érdekében, hogy a televízió képernyőjén és széles vásznon is a lehető legjobb élményt nyújtsa.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb, sekély vizű tava. Bár nyáron a partjait nyaralók lepik el, a tó és a környezete szinte hihetetlen természeti kincseket tartogat. A vulkánok, a barlangok, a mésztufa lépcsők, a homokbuckák és a szurdokvölgyek az Európai Geopark Hálózat részei, a mocsarak nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek. Van itt ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, éjszakai kalandra induló pelék és násztáncot járó balinok. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a káprázatos tájat, amelyet a film páratlan szépségű felvételekkel mutat be, úgy, ahogyan még soha nem láttuk.

A forgatókönyvhöz éveken keresztül gyűjtötték az ötleteket az alkotók, majd a támogató szervezet pozitív döntését követően tavaly kezdték el a munkát. A film négy évszakot ölel át, az első jeleneteket akkor forgatták, amikor a tavaszi olvadással elindultak a vizek a hegyekből és a halvány tavaszi napsugarak elkezdték kiolvasztani a Zala folyót és a a Kis-Balaton kisebb-nagyobb csatornáit a jég karmaiból.

Külön érdekessége, hogy a TV számára készült verziónál 10 perccel hosszabb, speciális felvételekkel kiegészített verzió kerül a mozikba, és ha ez nem lenne elég, cinemascope, azaz 1:2.35  képarányban, széles vásznon tárul elénk a Balaton páratlan szépsége  ebben a színes magyar természetfilmben. A filmet a Budapesti (Corvin, Művész, Puskin, Tabán, Art+ Cinema, Uránia, Pólus) és vidéki művészmozik (Szeged, Debrecen, Pécs, Miskolc, Tapolca, Salgótarján, Balatonfüred, Nagykanizsa, Dunaföldvár, Szigetszentmiklós, Kaposvár, Szekszárd, Szarvas, Cegléd, Szombathely, Szolnok, Szentendre) kínálatban tekinthetjük meg április 19-től.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ