RSS Feed

Őrült ütemben drágul Budapest

portfolió - 2018. 04. 11. 15:36:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Őrült ütemben drágul Budapest

Ötödik helyen áll Budapest a lakásárak emelkedésében a világ nagyvárosai között - derül ki a Knight Frank, The Guardian oldalán megjelent elemzéséből. A magyar fővárost csak Berlin, Izmir, Reykjavik és Vancouver előzte meg. Bár Budapest lakásárai a jövőben várhatóan egyre kisebb ütemben fognak emelkedni, 2017-ben még egyértelműen a világ élvonalában álltunk.

A tavalyi év érdekessége, hogy a top 10-be négy német város is bekerült, sőt a világ legjobban dráguló lakáspiaca 20 százalékkal a német főváros lett. A németországi lakásárak sokáig a nyugat-európai városok között a legalacsonyabbnak számítottak, a kereslet azonban a népesség emelkedése miatt folyamatosan erősödik, így várható volt, hogy előbb-utóbb a lakásárak is igazodni kezdenek ehhez. Berlin népessége például az utóbbi években 50 ezer fővel emelkedett évente, 2035-ig pedig további 500 ezer fővel bővülhet. Bár a német központi bank szerint a berlini lakáspiac kezd túlárazottá válni, Londonban átlagosan még mindig háromszor magasabbak az ingatlanárak. 

Londonban egyébként mindössze 2 százalékos volt az áremelkedés, amivel a 101. helyre került a listán, de úgy tűnik, az ingatlanboom Új-Zélandon is lecsengőben van, ahol 2,2 százalékra mérséklődött az áremelkedés.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon a 2017 egészére vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre, így érdemes megnézni a hazai lakásárindexek 2017 harmadik negyedéve és 2016 harmadik negyedéve közti változást. Ez alapján az MNB és az FHB indexe 11-12 százalék körüli drágulást mért országosan, míg a KSH valamivel alacsonyabbat. Ha csak Budapestet nézzük, akkor ugyanerre az időszakra 12-14 százalékos volt a drágulás, de a szakértők 2018-ra már alacsonyabb áremelkedést prognosztizálnak.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ