RSS Feed

Ezen a napon hunyt el Hofi Géza

mixonline.hu - 2018. 04. 10. 13:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ezen a napon hunyt el Hofi Géza

Tizenhat évvel ezelőtt, 2002. április 10-én, hatvanhat éves korában hunyt el Hofi Géza. Álmában érte a halál, infarktust kapott. Egyes vélemények szerint a szívére vette, amit előző nap egy képviselő kijelentett a parlamentben: Hofi Géza többet ne lépjen színpadra.

Megjelenését kabarétörténelmi pillanatként jellemezték, nevezték a plebejus humor professzorának, egyszemélyes színháznak, közéleti komikusnak, akinek a nevettetés filozófiát is jelentett. Molnár Gál Péter ellenzéki komikusként is emlegette, hiszen a humor mindig ellenzéki, kormánypárti humor ugyanúgy nincs, mint zöld ló. Hofi Őfelsége ellenzéke volt a Kádár-rendszerben - jegyezte fel az újabb címkét róla MGP, aki szerint Hofi nem volt bátor, sőt merész sem. Egyszerűen őszinte volt és szókimondó, közfelháborodott volt. Elemezték gesztusrendszerét, beszédmódját, mimikáját, külalakját, belbecsét, mindent tudunk róla.

És sok mindent nem. Magánéletéről mindig keveset beszélt, úgy vélte, az csak rá tartozik, igaz, egyszer a kelleténél többet mesélt a privát szférájáról a női hetilapnak, de csak azért, mert a felesége a lap előfizetője volt. Minden másról mindent tudunk, a hang- és képfelvételek, a szájhagyomány megőrizte anekdoták megőrizték világnézettel dúsított poénjait, melyek közül, ki ne tudná, ma is számtalanul időszerű. Hofi Géza ma is dőzsölne humoristaként, a politika, a közélet bőven kínálna neki muníciót. A MIX Magazin nem csupán azért emlékezik rá, mert tizenhat éve ezen a napon ment el, hanem mert tizenhét évvel ezelőtt, a MIX indulásakor Hofi Géza szerepelt az első címlapunkon. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ