RSS Feed

A világpolitika nagy öregje

Mogyorósi Géza - 2018. 04. 05. 8:00:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A világpolitika nagy öregje

Párizstól Prágán át Bécsig, Berlinig új kormányok alakultak a közelmúltban. Perceken belül hazánkban is választások lesznek. Most nem tippelnék a győztesre, kellemesebb időtöltés a múltba révedni, midőn olyan kiemelkedő államférfiak irányították Európa sorsát, mint Konrad Adenauer és Charles de Gaulle.

A magyarországi urnacsatáig érdemes egy pillantást vetni a 20. század második felének hidegháborús korszakára, midőn Konrad Adenauer - a tavaly elhunyt Helmut Kohl példaképe - 1949-ben (a sztálini-rákosi perek idején) bonni kormányfő lett. Az NSZK legelső kancellárja 91 esztendősen hunyt el. Emlékét számos utca, tér, intézmény neve őrzi 2018-ban is. A frissen hatalomra került keresztény-konzervatív (CDU), nyugatnémet politikus hat évtizede találkozott először Charles de Gaulle francia elnökkel. Ha gondolt is Adenauer rá, hogy a kancellári tisztséget hamarosan felcserélje a nyugodtabb államfői poszttal a kritikus külpolitikai helyzet miatt letett ezen tervéről. 

A bonni vezető 1960-ban az USA-ban és Japánban tárgyalt. New Yorkban első ízben tanácskozott Izrael miniszterelnökével, David Ben Guiron-nal. A két idős politikusnak a Waldorf-Astoria Hotelben készült, nevetős fotója bejárta a nemzetközi sajtót. „Aki tagadni akarja különleges felelősségünket a zsidókkal és Izrael állammal szemben, az történelmileg és erkölcsileg, de politikailag is vak. Az nem tud semmit az évszázados német-zsidó történelemről, sem zsidóknak a német kultúrához és tudományhoz való hatékony hozzájárulásáról. Az nem érti meg a nemzetiszocialista tömeggyilkosok zsidókkal szemben elkövetett súlyos bűneit sem” -  fogalmazott Adenauer hazaérkezve a tengerentúlról. Vajon a Magyarországot elárasztó (anti) Soros plakátokhoz, mit szólna a korábbi kölni főpolgármester?

Lapozzunk! Egy évvel azt követően, hogy az NSZK és Izrael között létrejött a diplomáciai kapcsolat, 90 esztendősen, ex-kancellárként 1966 májusában Adenauer még egy utolsó magánlátogatást tett Guironnál. Volt hasonló vonás a francia de Gaullehoz és a brit Churchillhez fűződő politikusi-baráti viszonyában is. Konrad Adenauer túl a kényszerű kormányátalakításhoz vezető ’62-es Der Spiegel-botrányon, s John F. Kennedy bonni és west-berlini látogatásán, de még az amerikai elnök meggyilkolása előtt, 1963 október 15-én mondott le kancellári tisztségéről. Utódja kormánya gazdasági minisztere, Ludwig Erhard lett. A Kereszténydemokrata Unió elnöki posztját még '66-ig töltötte be. Európa második világháború utáni egyik legjelentősebb politikusa, Adenauer 1967 tavaszán hunyt el. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ