RSS Feed

Demján

Dalia László - 2018. 04. 06. 8:00:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Demján

Demján Sándor több interjúban is elmondta, hogy nem szereti a nyakkendőt, mert be kell kapcsolni az inge felső gombját, s az fullasztja.S én is így emlékszem rá, hogy ül este ingujjban az irodájában, a kollégákat már hazaengedte, fröccsel kínál fehér borból és mesél a szövetkezeti időkről, amikor kitanulta a kereskedést. Bár tudta ő azt már Etyeken, gyerekkorában is, hiszen ösztönös zsenije volt a műfajnak.

Kőkemény üzletember volt, halkan beszélt és könnyedén irányította a kollégáit, akiket borzasztóan megbecsült. Persze, néha estig, éjszakáig is bent voltak vele, ha sürgős meló volt, de aztán megvolt a jutalom is, elküldte őket nyaralni és nem egy balatoni vagy sárvári szállodába. Sosem várt kitüntetést, pedig ha valakinek voltak racionális elgondolásai a magyar gazdaságról, akkor az ő volt. Meg is építette, amit hagytak és nem rajta múlt, hogy például a ferihegyi gyorsvasút nem készült el húsz éve, holott minden terv megvolt, a MÁV-ot is megnyerte szövetségesnek. 

Talán egyetlen elismerésnek sem örült úgy, mint az etyeki díszpolgárságnak. Igaz, sosem felejtette el, hogy milyen szegénységben éltek a családjával, támogatta is a gyerekek tanulását és kitalálta a Prima Primissima díjat. Senki sem művelte jobban a jótékonyságot, mint Demján Sándor, s később sem tanulták meg tőle, ha csak a barátját, Csányi Sándor nem számítjuk ide. Demján tudta,. hogy a gazdagság nem öncélú. Hogy aztán ezt is megálmodta vagy ő is tanulta Andrew Sarlóstól és Peter Munktól, két magyar származású, kanadai üzlettársától, ezt nem tudom. Munkot egyébként ő hozta haza, a multimilliárdos 1944-ben a Kasztner-vonattal hagyta el Magyarországot és sosem akart visszatérni. Demján őt is hazacsalogatta, ahogy előtte Zwackot és másokat, hogy a magyar gazdaság általuk is gazdagodjon.

Nem tudom, mi lesz a birodalmával, de Demján nagyon fog hiányozni a Gránit birodalom éléről és a magyar gazdaságból, közéletből is. Holott nem nagyon szerette már ezt a magyar vircsaftot, ez nem az ő ízlése szerint volt. Nem ő öregedett meg, nem ő ment ki a divatból, hanem az üzleti élet vett szürreális fordulatot. A magyar piacot bezárták,  a tenderen már nem az győzött, aki a legjobb ajánlatot adta, hanem aki felmutatta a keresztapját. Nem megyek el a temetésére, mert biztos olyanok is fognak szónokolni, akiknek semmi közül Demján világához.

Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ