RSS Feed

A Titanic a kutyák szigeténél

Csontos Tibor - 2018. 04. 04. 8:00:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Titanic a kutyák szigeténél

Az persze csak véletlen, hogy Fassbinder A félelem megeszi a lelket című, az Átrium Színházban játszott darabja időben közelít ama induló és tizenharmadikáig tartó 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programjához, melynek műsorfüzete imigyen kezdődik: " A félelem felfalja a lelket - kiáltja Iggy Pop, az American Valhalla című albumának egyik számában. Álma - El innen, egy új életbe! - sokunk érzéseit visszhangozzák ezekben az időkben." Ezen a fesztiválon kapja meg a legjobbnak tartott alkotás a Hullámtörők Díjat. Hullámtörők. Trendi kifejezés ez mostanában.

Huszonöt éve rendezték az első Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, melynek alapelve, olyan, odafigyelésre késztető, újszerű filmeket mutasson be szerte a világból, amelyekről feltételezhető, hogy nem jutnak el a hazai filmforgalmazókhoz. a figyelemre méltó, újszerű alkotásokat a világ minden pontjáról, amelyek talán sosem kerülnek hazai filmforgalmazásba. Az idei Titanicról Allan Sorensen azt írta, hogy a fesztivál nyitó- és zárófilmje a zárt gondolkodású társadalmak által megteremtett akadályok leküzdéséről szól ugyan, de azzal a bölcsességgel is szolgál, hogy nem léteznek egyszerű válaszok. 

A jubileumi filmfeszt Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című, angol-német animációs filmjével indul, és rácáfolva a fenti megállapításhoz, ezt a filmet nem csupán a Titanicon vetítik, hanem májusban országosan is látható lesz. A Grand Budapest Hotel rendezője a kutyáját felkutatni induló tizenkét éves japán kisfiúról szól, akinek az apja cseppet sem mellesleg egy korrupt polgármester. A záró produkció egy ír-angol-amerikai dráma, Sebastian Lelio filmje, Rachel Weisz-szel a főszerepben. A történet egy észak-londoni ortodox zsidó közösségben játszódik indulatokkal, megválaszolásra váró kérdésekkel. 

Mintegy negyvenöt filmet vetítenek köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, valamint kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait. A fesztiválon lesz először látható Magyarországon Bogdán Árpád a 2018-as Berlinale Panorama programjában bemutatott filmje, a Genezis, a bűn, a megtisztulás és az újjászületés drámája. Történetének középpontjában egy roma kisfiú áll, aki egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tanúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Igazi, "titanicos" produkció. 

A fesztivál idei vendége Izland lesz, de szerepelnek a programban iráni, indonéz, lengyel, szerb, kazah és brazil alkotások is. Látható lesz a Hullák a napon című belga thriller és az észt Andrus Kivirähk Ördöngös idők című regényének filmfeldolgozása is, premier előtt vetítik többek között a Veszett vidék című ausztrál drámát és A bosszú című francia női thrillert. Különleges történeteket láthatunk Belgiumból, Szerbiából, Kazahsztánból, Észtországból. Lesznek még rövidfilmek, közönségtalálkozók az alkotókkal, őszintén ajánlom ezt a különleges csemegéket  kínáló fesztiválmezőnyt az Urániába, a Toldi Moziba, a KINO-ba, az Art+-ba, a Francia Intézetbe, az Ódry Színpadra látogatóknak. A műsort böngészve ugyanis igaza lehet Horváth György alapító fesztiváligazgatónak: " Most az idei programunk a legjobb."

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ