RSS Feed

Dizájntermékek autista fiatalok rajzaiból

Somogyi Nóra - 2018. 04. 05. 8:05:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dizájntermékek autista fiatalok rajzaiból

Az autista fiatalokat ellátó lakóotthonokat támogató Autistic Art Alapítvány a forrásteremtés különleges módját választotta: dizájnmárkát épített az autista fiatalok rajzaira.

Hogyan kerülnek autizmussal élő fiatalok rajzai dizájntermékekre? Az autista fiatalokat ellátó lakóotthonokat támogató Autistic Art Alapítvány a forrásteremtés különleges módját választotta: dizájnmárkát épített az autista fiatalok rajzaira. Olyan egyedi művészeti terápiás foglalkozást tartanak fent, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak. A rajzok felhasználásával pedig jótékony célú termékek születnek. 
Az autizmus sokakat érint, mégsem tudunk róla eleget: mára minden 68. ember autizmussal él, és jelenleg ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Sokan közülük önálló életvitelre nem képesek: nekik a speciális ellátást biztosító lakóotthonokra van szükségük. Ennek ellenére az otthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. 
Az április 2-ai autizmus világnapja alkalmából az Autistic Art Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy az autista fiatalok is élhetnek emberhez méltó életet, ők is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak. 

Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy az alapítvány 10 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el. Az autista fiatalok ellátása folyamatos figyelmet és szakképzett ápolókat igényel, kisebb személyzettel a felügyeletük nem megoldható, ezért ezeknek az otthonoknak komoly kiadásaik vannak. Az alapítvány művészeti foglalkozásokat is tart 6 lakóotthonban.

„A célunk az, hogy a működési költségek kifizetésén túl ezek a lakóotthonok minél többet tudjanak költeni fejlesztésre és terápiás foglalkozásokra. Az alapítvány művészetterápiás foglalkozása éppen ezért kettős célt szolgál: egyben terápia és forrásteremtés” – mondta Bella Viktória. 
Rajzból dizájntárgy
Ezekre a foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezeknek a fiataloknak is nyitva maradjon az ablakuk a világra. 
Tarr Hajnalka, az alapítvány művészeti programjának vezetőjeként kezdte tanulmányozni az autista fiatalok alkotásait. „Amikor először tartottam rajzfoglalkozást autizmussal élő emberek számára, nagyon meglepődtem azon, hogy a spontán rajzolói metódusuk milyen sok ponton ismerős számomra a kortárs művészetből. Ez egy nagyon izgalmas terület”. 
   
Varga Máté rajzain különböző geometrikus körvonalak épülnek egymásra. Máté korábban leginkább a zöld illetve a kék színhez ragaszkodott, mostanra viszont megjelentek nála a sárgák, barnák, vagy akár a fekete is. 

          
Bihari László a Miskolci Autista Alapítvány otthonában élő nem beszélő autista fiatal. Szenvedélyesen rajzol, kiváló érzékkel nyúl a színekhez, lelkiállapota gyakran tükröződik munkáin.
A művészeti foglalkozásokon születő alkotásokat jótékonysági aukciókon mutatja be az alapítvány, a kiemelkedő alkotások pedig megjelennek az Autistic Art dizájnmárka termékein. A grafikák felhasználásával így selyemsálak, noteszek, borosüvegek, csokoládék, naptárak, teák és pulóverek készülnek. A termékek eladásából pedig az otthonokat és a foglalkozásokat támogatják. 
A lakóotthonok fontos szerepet töltenek be: egyfajta önállósodási lehetőséget kínálnak a fiataloknak. Olyan környezetet alakítottak ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban mégis közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. 

Az Autistic Art Alapítványról
Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ