RSS Feed

Akit Hrabal elküldött a francba

Csontos Tibor - 2018. 03. 30. 8:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Akit Hrabal elküldött a francba

Bohumil Hrabal cseh író köztudottan gyűlölte az újságírókat, a hozzá interjúra bejelentkező Varga Attilát is elküldte a francba, miközben a macskáit etette. Varga el is tűnt a francba egy kicsit, de néhány nap múlva ismét próbálkozott, ezúttal sikerrel, a találkozásból könyv is született. Nem véletlenül írta Esterházy Péter, hogy Varga Attila kitartó ember, ha kidobják az ajtón, márpedig kidobják, visszakéredzkedik a macskákkal.

Varga Attila újságíró kétségtelenül kitartó ember. Abban az értelemben is, hogy kitart az írás minősége mellett. (Nem véletlenül járt ki neki a Minőségi Újságírásért-díj is.) Interjúi, riportjai, portréi cáfolják, amit Kosztolányi Dezső írt egykoron, mi szerint "A szépirodalom a lélek dolga, az újságírás a megélhetésé". Varga Attila számára az újságírás nem csupán a megélhetés, hanem a lélek dolga is. Ennek bizonysága a Hazai hősök című, legújabb kötete is, melyben összegyűjtötte korábban megjelent írásai legjavát. Napilapos újságíróként nem kevés lehetősége, alkalma van arra, hogy különleges helyzetekbe csöppenjen, különleges teljesítményeket bezsebelő emberekkel találkozzon, mindez ebben a kötetben is bőséggel kamatozik. 

A könyvfoglalatot kapott kisriportok, interjúk az akaraterőről, a tenni és segíteni akarásról, a lehetetlennek és kilátástalannak tűnő helyzetek megoldásainak kereséséről, teljesítményekről szólnak, olyanokról, akiket a szerző hazai hősöknek tart. Persze, van némi trendi színezete a Hazai hősök összefoglaló címnek, másrészt az agyonemlegetett és megkopott hétköznapi hősök kifejezés lehelete is érződik rajta. Mégis el kell fogadnunk Varga hősmeghatározását. Meggyőződése ugyanis, hogy hősként lehet emlegetni olyan embereket, akik szívós munkával egyedi dolgokat teremtenek, a köz javáért cselekednek. Márpedig a kötetében ilyen emberek kaptak könyvemlékművet. 

Itt van például Matinsky Judit a tizenkét órás műszakban robotoló kórházi ápolónő, aki perfekt angol, egy londoni kórházban betegre kereshetné magát, mégis itthon van. Mert hiszen Judie Jay néven a magyar underground zene egyik sztárja lett, aki dzsesszklubokban énekel, s önálló lemeze is megjelent. Feltérképeződött Becsei Áron, aki egy év alatt rak össze egy karórát, melynek minden alkatrészét - köztük a másfél grammos arany fogaskerekeket -  maga készíti el, kivéve az óraüveget, a díszítő gyémántokat és a krokodilbőr óraszíjat. És aki tagja a világ művészi órákat készítők svájci szövetségének Harminchatan vannak. Egy ilyen órája cirka 50 ezer euró. Magyar megrendelője még nem volt. Itt van Mészáros Balázs, az igazságkereső tiszai halász, az emlékezetes tiszai ciánszennyezés szélmalomharcosa, a Monsieur Mozartnak is nevezett Roby Lakatos, a fúziós cigányzene kitalálója, vagy a szerbiai magyar pásztor, aki tanulmánypásztorkodott a Hortobágyon. 

Témaérzékenység, emberszeretet és emberismeret, az írás iránti alázat, a legegyszerűbb foglalkozású beszélgetőpartnert is megillető tisztelet, érzékletesen részletező környezetképek, arány- és igazságérzet - és lehetne még sorolni a summázatát Varga Attila írásainak, akit a nyolcvanas évek eleje óta ismerek még a hajdúszoboszlói diákújságíró táborokból. És aki debreceni szakmunkásképző szakközépiskolából jutott el a Bálint György Újságíróiskolába, hogy majd megyei és országos napilapoknál dolgozzon. Majd jött a Magyar Tangó 2008-ban, 2011-ben az Emberfia című, portrékból és riportokból álló gyűjteményes kötet, melyből néhány emberfiát átemelt a Hazai hősökbe is, de sebaj. Cseppet sem mellesleg Varga Attila, a könyvének bemutatóján megemlítette Ruffy Péter nevét, mint olyan mesterét, akitől sokat tanult. (Szent ég, az ő korosztályából még emlékszik valaki a riporterfejedelemre?!)  És persze Varga könyveinek listájáról el ne felejtsük  le a Kerskói capriccio - Találkozások Hraballal című, ugyancsak remekbe szabott karcsú kis kötetét. Mert hát azért sok minden azzal kezdődött Varga Attila pályáján, hogy pontosan huszonöt évvel ezelőtt Hrabal elküldte a francba.   

Fotó: libri.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ