RSS Feed

A Császár mankója

Mogyorósi Géza - 2018. 04. 02. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Császár mankója

Nem beletúrva a régi vitába, hogy valóban az irodalmi Nobel-díjas Sir Winston Leonard Spencer Churchill mondta-e, hogy "No Sports!" megjegyzem: Boris Becker után, most Franz Beckenbauer is sántikál.

A fiatalon kitünő lovas hírében állt hajdani brit kormányfőt a 20. század legszellemesebb és legsikeresebb politikusai között jegyzik. Igaz az első és második világháborúban is erősen doppingolt: szivarral, whiskyvel és ki tudja még milyen s(z)erekkel... Az elmúlt esztendők londoni bénázásait, miniszterelnök váltásait figyelve - irány a Brexit káosz! - még több nosztalgiával gondolhat vissza Európa az 1965-ben elhunyt Sir Churchillre. Anno már javában rúgta a bőrt a húsz esztendős, nyugatnémet Franz Beckenbauer, akinek Münchentől New Yorkig ívelt az aktív focista karrierje.

Aztán több poszton sportvezető lett - a lexikonokban, szaksajtóban nyomon követhető pályafutása, melynek egyik (utolsó?) csúcspontja volt, hogy 2006-ban az újraegyesített Németországba hozta a labdarúgó Vb-t. Hogy milyen áron, az csak később kezdett derengeni, midőn már túl voltunk a felejthetetlen nyári foci ünnepen. (Olyan karneváli hangulatot, optimista légkört korábban, csak a berlini fal ledőlésekor tapasztaltam a német fővárosban!) Az 1974-ben maga is világbajnok Császár, - aki 1990-ben hazája szövetségi kapitányaként duplázott - a 21. század elején korrupciós ügybe keveredett. Döbbenetes! Pedig olyan becsületes-öreguras társaságnak tűnt számomra a FIFA!

Az a gyanú, hogy az ezredfordulón - ott Zürichben- nem "puszira" kapta meg az NSZK a Vb-rendezés jogát! Volt a világjátékok küszöbén egy 6,7 millió eurós pénzmozgás, aminek kapcsán Franz Beckenbauer és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) több korábbi tisztségviselője ellen büntetőeljárás indult Svájcban. Házkutatások zajlottak Németországtól Ausztriáig. A Császár villájában is. A szavazatvásárlás és a fekete kassza híre - egy családi tragédiával párosulva - lehervasztotta a mosolyt (a lassan 73 éves) Beckenbauer arcáról. A hajdan annyit szereplő, nyilatkozó "Der Kaiser" magába zárkózott. Nagyon megütötte a bokáját. Ám most müncheni csípőműtétje miatt jár mankóval a hajdani hátvéd, s vallja talán: "No Sports!".

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ