RSS Feed

A béke vagy te, Sport!

Harsányi Péter - 2018. 03. 22. 8:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A béke vagy te, Sport!

A fenti cím idézet báró Pierre de Coubertin, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítójának, Óda a Sporthoz című verséből. A téli olimpia kapcsán jutott ismét szembe, mikor Észak-, és Dél-Korea együtt vonult az olimpia megnyitóján Phjongcshangban, majd láthattam a két Korea egyesített női jégkorong válogatottját játszani.

A sport mindig is előtte járt a politikának, már ami a kapcsolatok építését jelenti. Előbb enyhült két ország viszonya a sport vonalán, mint azt a hivatalos diplomácia meg merte volna lépni. Számtalan példa van erre, akár Magyarországot nézve is, hiszen előbb volt sportkapcsolatunk Izraellel, vagy Koreával, mint, hogy hivatalosan elismertük volna őket.

Ám, hogy mi mindenre jó a sport? A testi edzettség, a fegyelemre, az ellenfél megbecsülésére, a szabályok betartására való tanításon túl?
Az én generációm itt Európában már csak hírből ismeri a háború fogalmát, a mai világunkban szerencsére csak a pályákon harcolnak egymással a különböző országok csapatai. Azt mondják, hogy a férfiakat fűti a vadászszenvedély, a harc utáni vágy és ez számtalan esetben volt a történelem mozgatórugója. Azonban, hála az égnek, a mi generációnknak elég, ha a pályán küzd, és a lelátón szurkol, nekünk nem kell a háború.
De a vágy megmaradt. Megmaradt, hogy küzdeni kell, hogy győzni kell és ezen békés küzdelemre a sport ad nagyszerű terepet. Van, hogy nem mindig tartják be a fair play szabályait, de a többség becsületesen, a szabályokat betartva harcolja ki a győzelmet. A sportpályán szerencsére nincsenek halottak - néha ugyan vannak sebesültek - de ők hamar felépülnek és a sérüléseiket is csak ritkán okozza szándékosság. A sport kiváló módja tehát a harci vágy leküzdésének.

Most Koreában, az olimpia megnyitóünnepsége már nem okozott meglepetést abból a szempontból, hogy a két Korea együtt vonult be a stadionba, hiszen ez már nem az első eset volt, hogy a sport összehozta a két országot. Korábban 2000-ben Sydney-ben, és 2004-ben Athénban is közös zászló alatt vonultak a két ország sportolói, azonban utána hosszabb csend és nagyobb elhidegülés következett.
Ahhoz képest, hogy sokak előzetes véleménye szerint észak-koreai küldöttség be sem fogja tenni a lábát Dél-Koreába, nem csak, hogy részt vettek az olimpiai játékokon, de még közös csapatot is alkottak a déliekkel. A női egyesített koreai jégkorongcsapat ugyan nagyon kikapott a svédektől, és a svájciaktól és a japánoktól is, azonban itt szó szerint nem az eredmény volt a fontos, hanem a közös részvétel. Felemelő volt látni, hogy a testvérek egy csapatban játszottak, a lelátón pedig együtt szurkoltak.
Eközben a pályán kívül is zajlottak a diplomáciai események, még az olimpiai ideje alatt Dél-Korea államfője fogadta az észak-koreai diktátor húgát, majd közvetlenül az olimpia után, a dél-koreai nemzetbiztonsági vezetők Észak-Koreába látogattak, ahol Kim Dzsongun fogadta őket. Ezek után a dél-koreai külügyminiszter állítása szerint Kim Dzsongun a szavát adta, hogy kész leszerelni atomfegyvereit. Dél-Korea azóta is folyamatos egyeztetésekben van Észak-Koreával a két ország, illetve Észak-Korea és az Egyesült Államok csúcstalálkozójáról, melyeket áprilisban tartanak majd.
Mi pedig reménykedünk, izgatottan várjuk a híreket, hiszen a nagyhatalmak inkább a sportpályákon játszanak egymás ellen, de még jobb, ha végül egy csapatba kerülnek.


Fotó: Almási Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ