RSS Feed

Garázsból indultak

Harsányi Péter - 2018. 03. 14. 12:49:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Garázsból indultak

Ha a fia elkéri a garázsát, lehetőleg ne mondjon nemet! Nem tudhatja ugyanis, hogy milyen siker útjába áll, ha mégis nemet mond neki. Számtalan sikeres vállalkozás indult el anno egy garázsból, melyek mára milliárdos nagyvállalkozásokká nőtték ki magukat és a nevük mindenhol a világon ismertté vált.

Ezeket a főleg amerikai példákat szedtük egy csokorba a teljesség igénye nélkül, de hazánkban is találhatóak világhírűvé vált kisvállalkozások, melyek, ha nem is garázsból, de bérelt lakásból indultak el a világhírnév felé.

WALT DISNEY WORLD
Walt Disney nagybátyjának a garázsából indult el ez a médiabirodalom 1923-ban. Roy és Walt Disney a garázsban egy képregényen kezdtek el dolgozni, ami az "Alice Comedies" néven futott, később ez ihlette az "Alice Csodaországban" rövidfilmet. Mostanra a Disney az egyik legnagyobb profitot termelő médiavállalat a világon, van saját kábeltelevíziója és filmstúdiója, és világszerte 14 Disney vidámparkban szórakozhatnak az emberek. 

HARLEY DAVIDSON
Ki ne ismerné az emblematikus motormárkát, melyet William S. Harley, és a Davidson fivéreknek köszönhetünk. Ők egy garázsban dolgoztak még a 20. század elején, amikor 1903-ban eldöntötték, hogy továbblépnek. Az első elképzelésük az volt, hogy motorokat gyártanak kerékpárokhoz. Azonban itt nem álltak meg, elképzelésüket továbbgondolták, és végül a világ legkarizmatikusabb motorkerékpár-márkáját fejlesztették ki.

HEWLETT-PACKARD
A későbbi Hewlett-Packard cégbirodalom egy 20 négyzetméteres garázsban kezdte meg működését, mindössze 538 dolláros kezdeti befektetéssel, amikor a Stanford egyetem két diákja, Bill Hewlett és Dave Packard megépítette a cég első termékét, egy oszcillátort. Aztán jöttek a számítógépek és mára egy kis múzeum lett a garázsból, amit a "Szilícium-Völgy szülőhelyének" is tartanak. A márkanevet később HP-re rövidítették, de a siker töretlen maradt.

MATTEL
A játékipari céget 1945-ben alapította Ruth és Elliot Handler egy garázsban. A márkanévben megjelent Harold Matson, vagyis becenevén Matt, valamint Elliot nevének első két betűje, így lett a cégnév Mattel. A társaság nem volt nagyon sikeres, amíg 1959-ben a lányuknak elkészítették az első, Barbienak nevezett babát. Még ugyanebben az évben ezt a babát bemutatták a New York-i játékvásáron, amely látványos siker volt, majd elkészültek Barbie barátai is, 1961-ben Ken, 1963-ban Midge, 1965-ben a Skipper, és Christie 1968-ban, és a világsiker azóta is tart.

APPLE
Több, mint negyven év telt el azóta, hogy Steve Jobs elkérte a szüleitől a garázst, hogy barátkával készítsen néhány számítógépet. Azt mondják, hogy Steeve Jobs és Steve Wosniak 30 készüléket készítettek kézzel, és helyezték el rajta az Apple emblémát, megteremtve ezzel a sikermárkát a számítógépes piacon. Az első példányokat Paul Terrell üzletében adták el, darabonként 500 dollárért és mára már mindenki ismeri a megrágott alma emblémáját.

GOOGLE
Sergey Brin és Larry Page
a Stanfordon tanultak, egy hallgatói találkozón ismerkedtek össze, de az első tárgyalások nem voltak nagyon barátságosak. A matematika iránti érdeklődésük azonban összehozta őket és 1996-ban létrehozták a BackRub-ot, majd az online keresőóriást, a Googlet. Az alapítók célja az volt, hogy egy olyan platformot adjanak a felhasználók kezébe, ami az interneten fellelhető információkat könnyen hozzáférhetővé tegye az "egyszerű" felhasználók számára is. A Google jelenleg a leglátogatottabb weboldal a világon. Első garázsukat a Menlo Parkban bérelték, és ez ma búcsújáró hely azok számára, akik hisznek az amerikai technológiai álomban.

YOUTUBE
Ők nem ketten voltak, hanem hárman. Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim összeálltak, és Chad garázsa egy tökéletes hely lett arra, hogy megoszthassák a barátaiknak készített videókat. A három mérnök mindent megtakarítását az oldal létrehozásába és működtetésébe fektette, ami azután hihetetlen sikerhez vezette őket. Nem egészen két év után a Google felvásárolta a céget és ma már szinte nincs ember, aki ne látott volna valamilyen videót a YOUTUBE-on.

AMAZON
Nem ketten, nem hárman, hanem egyedül. De amikor az értékesítésről van szó, minden akadályt elhárít az ötlete.  Jeff Bezos, az egyik Wall Street-i befektetési bank legfiatalabb alelnöke otthagyta a jól fizető állását, hogy az online kiskereskedelemben próbáljon szerencsét. A kezdet egy egyszerű online könyvesbolt volt, a www.cadabra.com, amelyhez Jeff a garázsát raktárként használta. Ez egy tökéletes eszköz volt az értékesítés növeléséhez, és mára az Amazon szinte mágikus szó lett a kereskedelemben.

Prezi
Magyar példa is akad szerencsére, még ha nem is szó szerint garázsban, de szintén mikrovállalkozásként indult 2009-ben a magyar startup, a Prezi is, mely mára már milliárdos nagyvállalkozássá fejlődött. Árvai Péter, Somlai-Fischer Ádám és Halácsy Péter alapítók vezetésével készült a Prezi Flash-alapú, internetes prezentációkészítő szoftver, melyet ma már több mint 75 millióan használnak a világon.

LogMeIn
Anka Márton
informatikus, 2003-ban alapította a 3am Labs céget, mely kezdetben egy Margit körúti bérelt lakásból indult. Michael Simonnal együtt fejlesztették ki a távoli elérési termékeiket és 2006-ban LogMeIn-re változtatták a nevüket. Nagyon gyors felfutás után terjeszkedni kezdtek és a két körben 10-10 millió dolláros befektetők révén olyan cégeket tudhatnak az ügyfeleik között, mint az IBM, Konica-Minolta, SAP, Fujifilm, vagy a Rolls-Royce. A harmadik körben már az Intel is beszállt a cégükbe és mára csak az impozáns fejlesztési központ maradt Budapesten, de a főhadiszállás már Bostonban található.

Ustream
2007-ben indult Ustream.tv egy magyar startup vállalkozás, szolgáltatás. Az oldalt két amerikai Brad Hunstable és John Ham, valamint egy magyar webfejlesztő, Fehér Gyula indította el, és most havonta több mint 50 millió látogató keresi azt fel. A cég nem csak annyiban kapcsolódik országunkhoz, hogy az egyik tulajdonos magyar a cégben, hanem azzal is, hogy a fő fejlesztői központja is Budapesten, az Andrássy úti Párisi Nagyáruházban található.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ