RSS Feed

Barátságos lakótelepek a XIII. kerületben

mix - 2018. 03. 13. 17:01:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tovább zöldül a XIII. kerület, folytatódik a lakótelepek megújítása, bővülnek a rekreációs lehetőségek, épülnek bérlakások, megújulnak óvodák. A XIII. kerület hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került. Nem véletlen, hogy Budapesten ma minden ötödik lakásvásárló ebben a városrészben keresi új otthonát.

A „Lendületben a XIII. kerület” középtávú programot – amely a tervezett fejlesztéseket, beruházásokat tartalmazza – három éve fogadta el a képviselő-testület. A 149 feladat jó része – a szociális teendőktől az ingatlanfejlesztésekig – már teljesült. De ebben az évben is lendületben marad a kerület.
Borszéki Gyula, a XIII. Kerületi Önkormányzat fejlesztési projektjeinek témafelelőse azt mondja, az elmúlt húsz évben húszezer lakás épült a kerületben, sok fiatal- és középkorú család költözött ide. Persze a lakásépítések önmagukban még nem tennék vonzóvá a kerületet. „Ezért is újítjuk fel szisztematikusan a lakótelepi közterületeket is – növelve a presztízsüket, az ingatlanok értékét. Önkormányzati felelősség a lakóövezetek intézményi hálózatának létrehozása, korszerűsítése is. Beleértve a szükséges gyermek-, illetve egészségügyi intézményeket, más nélkülözhetetlen alapszolgáltatásokat, vagy a sport- és kulturális lehetőségeket” – tette hozzá Borszéki Gyula alpolgármester.

S hogy milyen kiemelt fejlesztések lesznek 2018-ban a kerületben?

Folytatódik a lakótelepi közterületek rehabilitációja
Élhetőbbé válnak ezek a városrészek is a zöld területek növelésével. A fejlesztésekkel a XIII. kerületben megváltozott a lakótelep fogalma: itt azt jelenti, hogy barátságos, élhető lakókörnyezet.
Ilyen lesz a Tahi utcai lakótelep, a Tahi utca, Madarász Viktor utca, Fiastyúk utca és Göncöl utca által körülhatárolt terület. Komplex közparki fejlesztésével – 324 millió forint ráfordítással – folytatódik a rehabilitációja. A Tomori köz és a lakótelep fogadóterét alkotó Ifjúság kútja környezete reprezentatív közösségi térré alakul, s a közterületi parkolás is rendezett lesz.
Az Árpád hídfő lakótelep, a Váci út, Róbert Károly körút, Esztergomi út, Dagály utca területének korábbi megújítása a zöldterületek átfogó fejlesztésével folytatódik. Minderre 245 millió forintot költ idén az önkormányzat. Elegáns sétány köti majd össze a Váci utat az Esztergomi utcával. A pihenés, rekreációs lehetőségek, a közvilágítási hálózat is bővülnek. Ezen a részen emel szobrot Göncz Árpád írónak, egykori köztársasági elnöknek a XIII. kerület – 2018 őszén.
Teljes körű fejlesztéssel a Kassák lakótelep (Kassák Lajos utca, Déryné köz, Angyalföldi utca, Apály utca közötti rész) közterületeinek arculata rendezettebbé, nívósabbá, egységesebbé válik. Szebb és vonzóbb lesz, alkalmasabb a kikapcsolódásra, rekreációra. A beruházás költsége: 125 millió forint. A közbiztonság érdekében és a gyalogosok védelmében a Dózsa György út és a Klapka utca közötti szakasz mindkét oldalán járdavilágítás is lesz.

Játszótér, fitneszpark
A Hajós játszótér (Tahi utca 44. és a Fiastyúk utca 39-45. épületek között) megújításával a 3000 négyzetméteres játszótér funkciói bővülnek – egyebek mellett – gyermekek számára kerékpáros pályával. A játszótér szomszédságában fitneszteret alakítanak ki. Itt is megújul a közvilágítás. A 80 millió forintos fejlesztés több korosztály számára kínál majd rekreációs lehetőséget.

Európai színvonalú óvodák és bölcsődék
Idén megújul a Madarász Viktor utcai óvoda terasza és udvara, ahova új játékok is kerülnek. Ugyancsak felújítják a Varázskarika óvoda (Karikás Frigyes utca) és a Hancúrház bölcsőde (Jász utca) játszóudvarát. Az Igazgyöngy bölcsődét (Gyöngyösi sétány) teljes körűen felújítják. 
Folytatódik a Prevenciós Központ fejlesztése, az Angyalföldi Sportközpont „B” csarnokának bővítése, és a „Csata” Csarnok szintén megújul.

Ötmilliárd forint a kerületi fejlesztésekre
A XIII. Kerületi Önkormányzat 2018-ban 26 milliárd forintból tud gazdálkodni. Ennek az összegnek csaknem húsz százalékát fordítják fejlesztésekre. (A XIII. kerület költségvetésének mindössze tizenkét százaléka származik központi, vagyis állami forrásból. Nyolcvannyolc százaléka helyi adókból, egyéb bevételekből, ami nagy szabadságot biztosít az önkormányzatnak abban, hogy megvalósítsa a lakosság igényeit szolgáló elképzeléseket.)
Miként Borszéki Gyula alpolgármester fogalmazott: „Több mint kétmilliárd forint jut intézmények felújítására: óvodák, bölcsődék bővítésére; rendelőintézetek kisebb-nagyobb korszerűsítésére. Hatszázmillió forint jut utak fejlesztésére, járdák bővítésére. Egymilliárd forintból tervezzük több park és játszótér felújítását. Vannak mindemellett „áthúzódó ügyeink”. Olyan látványos fejlesztések, amelyek nem a mostani költségvetést terhelik: például a Láng Művelődési Ház felújítása, a Klapka szolgáltatóház megépítése, illetve a huszonhárom bérlakásos ház a Kartács utcában.”

Klapka Szolgáltatóház – az önkormányzat legnagyobb sajáterős beruházása
A Klapka utcában a 33 lakásos Klapka Szolgáltatóház építése az önkormányzat legnagyobb sajáterős beruházása: több mint 4 milliárd forintba kerül. Az épület a Róbert Károly körút, a Lehel út, a Váci út és a Dózsa György út által határolt terület középpontjában helyezkedik el. Az igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi megjelenést adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megépülésével a terület rekreációs, szolgáltató funkciója erősödik. Ennek a kerületi beruházásnak is vezérlőelve a „zöld gondolat” – az energiafelhasználást csökkentő környezetbarát műszaki és technológiai megoldásokkal.
Műszakilag hamarosan befejeződik a Rozsnyay utcában a Láng Művelődési Központ rekonstrukciója, amelyre 1,3 milliárd forintot költ az önkormányzat.
A XIII. kerületi Önkormányzat bérlakás-építési programjának keretében épül a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, amely száz százalékban önkormányzati tulajdonú. Az épület, amelynek kivitelezése 2018 első félévében befejeződik, megfelel a passzívház kritériumainak.

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ