RSS Feed

Matteo Renzi távozott a balközép Demokrata Párt éléről

mti - 2018. 03. 12. 19:29:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hivatalosan is benyújtotta lemondását Matteo Renzi az olasz balközép Demokrata Párt (PD) főtitkári tisztségéről hétfőn a parlamenti választásokon elszenvedett vereség miatt. A PD-t ideiglenesen Maurizio Martina főtitkár-helyettes vezeti tovább.

Matteo Renzi rövid lemondó levelét a PD római székházában tartott vezetőségi ülésén olvasták fel. A politikus nem volt jelen. Matteo Renzi a március 4-i választási vereség után rögtön bejelentette lemondását azzal a kitélellel, hogy a kormányalakításig a helyén marad. Most viszont benyújtotta lemondását.
    A PD vezetését ideiglenesen Maurizio Martina helyettes főtitkár, a PD-kormány agrárminisztere vette át. A következő hetekben az új főtitkár megválasztandó pártkongresszus dátumáról döntenek. A PD vezetőségének tagjai újságíróknak azt hangoztatták, hogy a párt ellenzékbe vonul.
    Matteo Renzi a Corriere della Sera napilapnak adott hétfői interjúban kijelentette, hogy nem vesz részt a PD-delegáció kormányalakítási egyeztetésein, amelyeket Sergio Mattarella államfő áprilisban indít el a pártokkal. Hozzátette, hogy a PD nem lép koalícióra sem a parlamenti választásokon győztes jobbközép koalícióval, sem az egyedül induló pártként legtöbb szavazatot szerzett Öt Csillag Mozgalommal (M5S). Ezzel egy időben kizárta az újbóli választások lehetőségét, hangsúlyozva, hogy szerinte a jobbközép és az M5S sem akar lemondani a megszerzett kormányalakítási esélyről. Matteo Renzi saját honlapján azt írta, csatát veszített, de nem mond le a küzdelem folytatásáról. 
    Matteo Renzi 1547 napig vezette az olasz balközép pártot. 2013 decemberében választották meg a PD főtitkárának, majd 2014 februárjában az államfő olasz miniszterelnöknek nevezte ki. A 2016-os alkotmányos népszavazás bukása után Matteo Renzi lemondott kormányfői, majd pártitkári tisztségéről is, de 2017 áprilisában ismét PD-főtitkárrá választották.
    A PD - még Renzi nélkül - a 2013-as parlamenti választásokon a szavazatok 25,4 százalékát szerezte meg és a második legnagyobb párt lett. Matteo Renzi főtitkársága alatt a 2014-es Európai Parlamenti választásokon a párt 40,8 százalékot kapott. A mostani parlamenti választásokon a PD a voksok valamivel több mint 18 százalékát szerezte meg. Az öt évvel ezelőttihez képest a PD képviselőházi mandátumainak száma 292-ről 112-re esett vissza.
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ