RSS Feed

Utazási trend

Mogyorósi Géza - 2018. 03. 14. 8:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Utazási trend

Vasárnap ért véget a legrangosabb európai idegenforgalmi szakvásár. A berlini ITB (Nemzetközi Turisztikai Börze) tapasztalatai még elemzésre várnak. De az már 2018 tavaszán körvonalazódik, hogy a németek a metropoliszok közül belföldön a fővárost, külhonban pedig Londont kedvelik leginkább.

Magyarként is "átlag" németnek érezhetem magam, hiszen tucatnyi alkalommal vakációztam már - jobbára telente - Spanyolországban és a hozzátartozó szigeteken. Legutóbbi (18.) mallorcai üdülésem is csupán az Air Berlin légitársaság tavalyi bedőlése miatt lett puszta álom. Pár száz eurót szívtam. Az sem vígasz, hogy ezzel az anyagi kárral nem vagyok egyedül. Megnyugtat viszont, hogy az AB "leépítését" irányító topmenedzser - noha idő előtt - áprilisban már távozik posztjáról, azért 2021 januárjáig még 4,5 milliót kaszál. Naná, hogy euróban! Nos, mi nem repülhettünk karácsonykor Palma de Mallorcára, de az Air Berlin frontembere elmehet a bús kocsmába. És akkor még finom voltam...

Szóval idén is a Földközi-tenger vidéke csábítja a legtöbb német turistát. Spanyolország mellett (az éppen kormányváltó) Itália és Görögország a sztár. Horvát szomszédaink turizmusa szintén szárnyal, s úgy tűnik, hogy Egyiptomba is visszamerészkednek az európai vendégek. A minap 350 euróért 5 éjszakát töltöttem egy remek pesti hotelben. Ennyi pénzért persze a piramisok földjén, avagy a török riviérán akár egy-két hetet is nyaralhat - teljes ellátással - a sós vizet kedvelő idegen. Az új (nem olcsó!) úticélok között megjelent Irán - csak Washington fura ura meg ne tudja!

Az Angela Merkel (ügyvezető) kancellárnő által márciusban megnyitott és körbejárt Internationale Tourismus Börse (ITB 2018) már az aktuális trendekbe is bepillantást nyújtott. Akárcsak tavaly, várhatóan idén is kevesebben utaznak majd az USA-ba és a véráztatta közel-keleti régió sem vonz tömegeket. A németek a tengerparttal nem rendelkező szomszédok közül az autóval is gyorsan elérhető desztinációkat részesítik előnyben. Így főleg Ausztriát, Svájcot és hazánkat. Budapestről csak jókat hallani - a magyarul nem tudó - germán turistáktól. Tavaly 8 százalékkal többen utaztak hozzánk az NSZK-ból és a siker folytatódhat a következő hónapokban is.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ